Selam ile...
Selam ile...
Yukarıdaki başlıkta temizliği ifade eden iiç Arapça asıllı kelimeyi birlikte kullandım. Bilerek kullandım; aralarında çok ince fark¬lar olduğunu düşündüğüm için kullandım. Ferdi ve sosyal temizliği, tüm anlam ve bo¬yutuyla ifade edebilmek için kullandım.
Dinimizde ‘'Temizlik imandandır ” ölçüsü temel alınmışken, medeniyetimiz temizlik üzerine bina edilmişken, ibadetimiz maddi temizliği şart sayıp manevi temizliği hedef¬lemişken; bugün fert ve toplum olarak içi¬mizin paslanmasını, gönlümüzün pislenmesini, çevremizin kirlenmesini ne ile nasıl izah edeceğiz?
“Aslan yatağından belli olur’’ sözü bizim atasözümüz değil mi? Niçin cadde ve sokaklarımız bu denli kirli? Genel tuvalet-lere nasıl yazılar yazıp, bu denli pis kulla-nabiliyoruz? Sokaklara nasıl
tükürebiliyoruz ?
Tabii, fiziki temizlik işin bir yönü.
Manevi temizlik ve gönül zenginliği işin asıl ve önemli yönii. Hz. Peygamberin “Beni, Hud Suresi kocattı ” dediğini, Allah (cc)'ın bu surede “Emrolunduğun gibi dos-doğru ol ” diye emrettiğini zihnimizde sürekli taze tutmamız gerekiyor.
Zira, temiz olmak aynı zamanda doğru olmaktır. Doğru olmadan temizlenebilmek de mümkün değildir.
Doğru olacağız. Beribenzer doğru değil; işimize geldiği zaman ve işimize geldiği gibi değil. Emrolunduğumuz gibi ve dosdoğru olacağız. Düşüncemizde, niyetimizde, itikat ve ahlakımızda, sözümüzde ve işimizde dos¬doğru olacağız. Her türlü aşırılıktan sakı¬narak, ifrat ve tefritten uzak durarak, itidal üzere ve vasat ümmet bilinci ile dosdoğru olacağız. Dosdoğru olmamızı emredenin, doğruluğun kaynağının ve doğruluğun ölçü¬lerini koyanın Alemlerin Rabbi olduğunu bi¬lerek ve hissederek dosdoğru olma arayışında ve gayretinde olacağız.
Rabb ’im hepimize dosdoğru ve tertemiz olmayı nasip eylesin.
Devam edeceğiz. Şimdilik hoşça kalın...