Güzel bir hafta sonunun ardından yeni bir haftaya ‘Sıcaklarda Nasıl Beslenmeliyiz?’ konusunu ele alarak başlayacağım.

Beslenmemize sadece yaz aylarında değil her zaman dikkat edip özen göstermeliyiz. Yemek yeme alışkanlığı herkese göre farklıdır. Doğru ürünlerle yeteri kadar beslenmek çok önemlidir. Her mevsimde beslenme alışkanlığı değişebilir. 

Yaz mevsimi sıcakların yoğun olduğu bir mevsim olduğu için soğuk ve sıvı gıdalar daha çok tüketilir.  En önemli tüketim su içmektir. Vücudumuz yazın su kaybını vücuttan atacağı için günlük su tüketimini arttırmak gerekir. Eğer spor, egzersiz yapıyorsanız mutlaka su tüketimi arttırmanız gerekir. Yağlı ve kızartılmış yemeklerden uzak durmak çok önemlidir. 
Vücut direnci yaz mevsimin de daha çok düşer. Havaların sıcaklığı insanları bitkin hale getirir. Bu sebeple mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek vücut direncini arttırır. C vitamini  açısından zengin olan meyve ve sebzeleri tüketmek gerekir. 

Sağlıklı beslenmek demek sağlıklı olan her şeyi fazlasıyla yemek demek değildir. Aşırısı zararlıdır. Meyve yemenin önemi fazla olsa da bazı meyveler de şeker oranı yüksektir. Bu oran insanlarda kilo artışına sebebiyet verir. Tatlı tüketmek istiyorsanız meyveli ve sütlü tatlılar tüketebilirsiniz. 

İçecek olarak asitli içeceklerden uzak duralım. Taze sıkılmış meyve suları, limonata, maden suyu, süt gibi içecekler tüketebilirsiniz. Yemek yerken hızlı yemek yerine daha yavaş yemeye dikkat edelim. 

Özellikle hafta sonu gezmelerinde açık büfe yemek yerlerine gittiğimizde kontrolü kaybetmeyelim. Genellikle bu tarz yerlerde hamur işi, yağlı yiyecekler, fazla olacağından yemememiz bizim yararımıza olacaktır. 

Yaz ayında gıdaların bozulma oranı daha fazladır. Dışarıdan yemek yememeye dikkat edelim. Süt, yumurta, özellikle tavuk, et, balık gibi. Bu tarz ürünleri alırken de çok fazla açıkta bekletmeyelim. 

Kısaca sıralarsak; 
Su tüketimini arttırmak
Öğün sayısını azaltmak
Şekerden ve gazlı içeceklerden uzak durmak
Baharat tüketimine dikkat etmek
Paketli ve çabuk bozulacak gıdaları almamak…

Su içeriğine sahip olan yemekleri tüketmek sindirim açısından çok önemlidir. Yumurtayı haşlama olarak tüketebiliriz. Et ürünlerini ızgara ya da yemeklerin içerisinde kullanıp tüketebilirsiniz. 

Yağlı yiyecekler, cips, hamur ürünleri, hazır dondurmalar, tuzlu yiyeceklerin sindirimi zordur bu yüzden tüketmemeye özen gösterelim. 

Her yaptığımız güzel şey kendimiz için. Sağlığımız her şeyden önemlidir. 

Bugünlük de bu kadar. Yeni bir haftaya mutlu, huzurlu, pozitif ve enerji dolu başlamanız dileğiyle sağlıcakla kalın…