Merhaba güzel okurlarım. Bugün sizlere hava sıcaklarının artmasından dolayı Kalp Krizi risklerinden ve bu riskleri azaltma yöntemlerinden bahsedeceğim.

Biliyoruz ki vefat haberlerinin birçoğu kalp krizi sebebiyle oluyor. Kronik rahatsızlığı olan hastalar özellikle yaz döneminde yaşam şekillerine çok dikkat etmelidir. Maalesef sıcaklar arttıkça artıyor. Sıcakların artması ile kronik rahatsızlığı olan bireyler daha çok risk altında kalıyor. 

Sıcaklık arttıkça sağlık sorunları artıyor, özellikle kalp hastalığı olanlar ne yazık ki fazlasıyla kötü etkileniyor. Terleme yaşa solunum yolu ile vücutta sıvı kaybı meydana gelir. Sonrasında kan dolaşımı artar ve vücudun sıcaklığı düşer. Bu yüzden daha fazla risk olacağı için kalp hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor. 

Sıcaklarda kanda pıhtılaşma olur bu sebeple kalp krizi riski artıyor. Vücut kendi ısısını düzenlemeye çalışırken terliyor sonrasında tuz ve elektrolit kaybı yaşanıyor. Damarlarda dolaşan sıvı hacminde azalma meydana geliyor, böbrekten geçen kan miktarı azalıyor, sonrasında böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana geliyor. Tüm bunlar sonrası tansiyon da yükselme, damarlarda büzüşme, kalp krizi riski yaşanıyor.

En önemli yapacağımız Su tüketimini arttırmaktır. Vücut terleme yoluna gidince su kaybetmeye başlar bu sebeple su tüketimine dikkat edelim. Su içmek için sadece susamayı beklememeliyiz. 

Sıvı ihtiyacı sudan karşılanmalıdır. Kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir, alkol tüketilmemelidir. 

Sıcaklığın en çok olduğu saat diliminde dışarı çıkılmamalıdır. Eğer dışarı çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi (cilt kanseri önlem amaçlı) yanınızda bulundurun. 

Kıyafet seçimi ince pamuklu açık renkli olmalıdır. 

Daha hafif yemekler tercihiniz olsun

Kalp hastaları özellikle yaz ayına girmeden doktor kontrolüne gitmelidir. 

Kalp krizi belirtileri; 
-    Göğüste ağrı, baskı, sıkışma 
-    Sol kolda uyuşma ve ağrı 
-    Mide yanması, bulanması, ağrı 
-    Çene, sırt ve boyunda oluşan ağrı
-    Nefes almada güçsüzlük 

Eğer bu belirtileri yaşarsanız ve kalp hastasıysanız geçmesini beklemeyip hemen sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Fakat herkesin yaptığı büyük yanlış bu belirtilerden birisini hissedip kendi başına hastahaneye gitmesidir. Belirti olduğu zaman hemen bulunduğunuz yerden yardım isteyin ve 112’yi arayın.

Kalp krizi geçiren birisini gördüğünüzde yapmanız gereken tek şey yine bu olmalı. Ambulans gelene kadar düzgün zemine yatırıp ayaklarını kalp seviyesine getirmelisiniz. Hastayı sıkan giysi varsa mutlaka gevşetilmelidir. Hasta kapalı alanda ise mutlaka pencere vs. açılmalıdır. Kalp krizi geçiren birisine anında su içirilip kolonya dökülmemelidir. 

Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.

Bugünlük bu kadar yeni bir güne mutlu, pozitif, enerji dolu başlamanız dileğiyle sağlıcakla kalın.