İlk önce helikopter ebeveynlerimiz vardı -çocuklarının her hareketinin üzerinde "uçan" tipler-; şimdi ise çim biçme makinesi ebeveynlerimiz var...

İlk önce helikopter ebeveynlerimiz vardı -çocuklarının her hareketinin üzerinde "uçan" tipler-; şimdi ise çim biçme makinesi ebeveynlerimiz var...
Çocuklarınızı düşündüğünüzde kalbiniz destansı oranlarda şişer. Onları zarardan korumak için gösterdiğiniz çabalar sadece doğaldır; derin sevginizi ve ilginizi gösterir.
Belki bazı ebeveynlerin bunu bir adım daha ileri götürdüğünü ve çocuklarını her türlü başarısızlıktan ve sıkıntıdan koruduğunu duymuşsunuzdur. Belki bunu yaptığınızı bile söylemişsinizdir. Eğer öyleyse, "çim biçme makinesi" ebeveynler olarak bilinen çocuk yetiştirmede yeni bir ebeveynlik tarzına ait olabilirsiniz.
İyi haber şu ki, kalbiniz doğru yerde! Ancak çocuğunuzun karşılaştığı her engeli ortadan kaldırmak onları uzun vadede olumsuz etkileyebilir mi? Düşünmek gerekir..!
Çim Biçme Makinesi Ebeveynliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Yapabilecekleriniz
Mükemmeliyetçi yapıya ve yüksek kaygıya sahip olan çim biçici anne ve babalar; tıpkı bir çim biçme makinesi gibi çocuklarının önlerindeki tüm engelleri temizlemektedir. Çocuklarının rollerini üstelenen, onların görev ve sorumluluklarını yerine getiren çim biçme makinesi ebeveynliğini son zamanlarda maalesef hızla yaygınlaşmaktadır.
“Çim biçme makinesi” ile “helikopter” ebeveynliği arasındaki fark nedir?
Bir önceki yazıda ele alının helikopter ebeveynlik tarzı ile çim biçme makinesi ebeveynliği arasındaki farkı incelemek, konunun daha net anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
“Kar küreme” ebeveynleri veya “buldozer” ebeveynleri olarak da adlandırılan çim biçme makinesi ebeveynleri, çocuklarını her türlü mücadele veya engelden korumak için güçlü bir istek duyarlar. Sonuç olarak, çocuklarının karşılaştığı herhangi bir sorunu "biçtikleri" ve sorunların ortaya çıkmasını önledikleri söylenir. Bu ebeveynlik tarzı, geçen hafta değinilen ebeveynlik tarzı olan helikopter ebeveyne çok benzer görünebilir.
Helikopter ebeveyn, çocuklarının her hareketini yakından takip eder. Çim biçme makinesi ebeveynlerinin, çocuklarını kurtarmanın yanı sıra havada asılı kalma eğilimleri de olabilir.
Farkı görmek için... Bir helikopter ebeveyn, çocuklarının ödevlerini veya notlarını sürekli olarak kontrol edebilir ve ödevleri teslim etmelerini sürekli olarak hatırlatabilir.Bununla birlikte, bir çim biçme makinesi ebeveyni, bilerek veya bilmeyerek, çocukları için ödev ve projeleri tamamlayabilir. (Yinede bu ebeveynler çocukları için en iyisini ister.)
Çim biçme makinesi ebeveyni olmak iyi mi kötü mü?
Çim biçme makinesi ebeveynleri iyi niyetlidir. Çocukları için istedikleri, tüm ebeveynlerin istediklerinden farklı değildir; başarı ve mutluluk. Ancak engelleri "biçmek", başarıya ulaşmak için mükemmel bir yol gibi görünse de yarardan çok zarar verebilir.
Çatışma ve problemler, çocuklara rahatsızlık verecek; hayal kırıklıkları yaşatacak; hayal kırıklıkları ile nasıl başa çıkabileceklerini öğretecek ve onların zihinsel güçlerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu sayede çocuklarının hayatla başa çıkmaları daha kolay hale gelecektir.
Çok fazla ebeveyn müdahalesi ile bazı çocuklar, kontrol edemeyeceğiniz stresin altındayken yüksek kaygı yaşayabilirler. Ayrıca, çok fazla ebeveyn katılımı çocukların duygusal ve sosyal uyum sağlama konusunda dezavantajlı bir yapıda olumsuz rol oynayabilir.
Peki, bir çim biçme makinesi ebeveyni olduğunuzu düşünüyorsanız ve değişmek istiyorsanız ne yapabilirsiniz?
Aşırı ebeveynliğin veya aşırı ebeveynliğin, çocuğunuzun özgüvenini ve benlik saygısını potansiyel olarak azaltabileceğini ve onları gerçek dünyaya hazırlamayacağını unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun kendi ayakları üzerinde durmasına izin verin.
Çocuğunuzun ev ödevlerinden ve sınıf projelerinden sorumlu olduğuna güvenin ve küçük bir mücadele fark ederseniz kurtarmaya gelme dürtüsüne karşı savaşın. Pratik ipuçları ve önerilerde bulunmak tamamen normal olsa da kendi çatışmalarını çözmeleri için onlara yer ve zaman bırakın.
Ayrıca, çocuğunuzun hata yapmasına ve bu hataların sonuçlarıyla başa çıkmasına izin verin. Esneklikleri sizi şaşırtabilir. Aksilikleri veya hayal kırıklıklarını büyük bir yaşam engeli olarak görmek yerine, bunları çocuğunuzun öğrenmesi ve büyümesi için fırsatlar olarak görün.
Diğer ebeveynler veokul psikolojik danışmanlarıyla konuşmak veya bu köşeyi takip etmek, başkaları ve çocuklarınız için neyin işe yaradığını öğrenmenin harika bir yolu olabilir.
Çocukların kendi başlarına problemlerini çözmelerini görmek umudu ile... Görüşmek üzere.