31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için artık partiler ve adaylar sahaya çıkmaya başladı. Osmaniye’de son 2 ayda çok hareketli günler yaşadık. Bu yazımda Osmaniye’de Cumhur İttifakı, CHP ve İYİ Parti Hareketliliğini ele almak istedim. Bu arada bir de Haydar Aktürk meselesi var…

Merhaba değerli okurlarımız…

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için artık partiler ve adaylar sahaya çıkmaya başladı.

Osmaniye’de son 2 ayda çok hareketli günler yaşadık. Bu yazımda Osmaniye’de Cumhur İttifakı, CHP ve İYİ Parti Hareketliliğini ele almak istedim. Bu arada bir de Haydar Aktürk meselesi var…

Önce bu hareketli günleri bir hatırlayalım, bir sonraki yazımda ise BELEDİYE MECLİSİ ÜYELİKLERİNE değinmek istiyorum, çünkü belediye meclis üyesi de aslında bir belediye başkanı kadar önemli…

Evet, gelelim Osmaniye siyaset arenasında geçtiğimiz son iki ayda yaşanan hareketliliğe.

Osmaniye siyaset sahnesinde en sıcak gün aslında 23 Kasım 2023 tarihinde yaşandı.

Toroslar Kaymakamı hemşehrimiz İbrahim Çenet’in facebook hesabından MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile makamında çekilmiş bir kare fotografını paylaşması ve “Allah vatanımıza milletimize bizleri faydalı etsin. İşimizi rast getirsin. Bilge Liderimize ve aziz milletimize bizi mahçup etmesin.” cümlesi Osmaniye gündemine bomba gibi düştü.

Cumhur İttifakı yokken 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde %49, 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde %47,3 oy alarak MHP’den Belediye Başkanı Seçilen, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde ise Cumhur İttifakı (MHP+AK Parti)’nın adayı olarak geçime giren ve %54,4 oy alarak üst üste üçüncü kez Belediye Başkanı seçilen Mevcut belediye başkanı Kadir Kara’nın siyaset diliyle üstü çizilmiş MHP’nin yani Cumhur İttifakının Osmaniye Belediye Başkan Adayı İbrahim ÇENET olmuştu.

Cumhur İttifakının aday değiştirmesi diğer siyasi partilerde ve Belediye Başkanlığı düşünen aday adaylarında hareketliliğe sebep oldu. Dengeler değişti…

En büyük hareketlilik ve karmaşa ise İYİ Parti ile CHP’de yaşandı.

Aralık 2021’de Osmaniye’nin tanınmış işadamı Karayiğit Grup sahibi Ayhan Karayiğit’in oğlu Serkan Karayiğit, Osmaniye eski belediye başkanı İbrahim Karayiğit ve ailesinin de katıldığı bir toplantı ile İyi Parti’den belediye başkan aday adayı olduğunu açıklamıştı. O tarihten itibaren de çalışmalara başlamış ve 20 Kasım 2023 tarihinde ise kalabalık bir halkla akşam yemeğinde bir araya gelerek İyi Parti’den aday adayı olduğunun gövde gösterisini yapmıştı. Ne oldu, neler yaşandı bilemiyoruz ama 11 Aralık 2023’te Serkan Karayiğit İyi Parti aday adaylığından çekilerek İYİ Partiden istifa etti.

Serkan Karayiğit’in İYİ Partiden istifasının üzerinden 3 gün geçmişti ki İYİ Parti’nin Osmaniye Belediye Başkan aday adaylarından Haydar Aktürk’ün 14 Aralık 2023’te istifası geldi.

29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde CHP Osmaniye Belediye Başkan adayı olan Haydar Aktürk, Aralık 2018’de İYİ Partiye katılmış ve 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde ise İYİ Parti’den Osmaniye Belediye Başkan adayı adayı olmuştu. 2019 Yerel Seçimlerinde İYİ Partiden aday gösterilmeyen Haydar Aktürk, siyasi çalışmalarına devam ederek 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için yine İYİ Partiden aday adayı olduğunu açıklamıştı ancak daha İYİ Parti’nin adayını belirlememesine rağmen Aktürk, “5 yıldır içinde bulunduğum İyi Parti’den vicdani rahatlık ve onurla ayrılma zamanımın geldiğine inanıyorum.” diyerek başladığı ve “Gördüklerim, yaşadıklarım, bildiklerim, işittiklerim bende kalmak kaydı ile İyi Parti’den istifa ediyorum.” cümlesiyle biten bir açıklama ile İYİ Partiden ayrılmış oldu.

İYİ Parti’den Belediye Başkan Aday Adayı olarak öne çıkan 3 kişiden ikisi istifa etmişti.

İYİ Parti’nin tek Belediye Başkan aday adayı Alpaslan Koca kalmıştı. İYİ Parti Osmaniye teşkilatı sessiz sedasız sosyal medya üzerinden 20 Aralık 2023 tarihinde, 2014 - 2019 yılları arasında MHP’den Hasanbeyli Belediye Başkanlığı yapan, 2019 yerel seçimlerinde ise bağımsız olarak Osmaniye Belediye Başkan Adayı olan Alpaslan Koca’nın 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Osmaniye Belediye Başkan adayı olduğunu açıkladı.

Cumhur İttifakı’nın ardından İYİ Parti de adayını belirlemişti.

Peki CHP’de ne olacaktı, kim aday gösterilecekti?
25 Aralık 2023 tarihinde Osmaniye CHP teşkilatında büyük bir hareketlilik yaşandı. İYİ Parti’den istifa eden Serkan Karayiğit ve Haydar Aktürk CHP’ye katıldı. Aynı gün Karayiğit ve Aktürk CHP’den Osmaniye Belediye Başkan Aday Adayı olduklarını açıkladılar. Aralık 2015’te 84 arkadaşıyla CHP’den istifa eden Haydar Aktürk, Siyasi arenada klasik bir hale gelen Baba Ocağına geri dönmüştü.

CHP’de hareketli günler ile birlikte hararetli açıklamalar da arkası arkasına gelmeye başladı. CHP’ye katılan ve aday adaylığı müracaatı yapan Haydar Aktürk, yaptığı açıklamada "Ön seçim, CHP'nin demokrasi anlayışında var olan bir süreçtir. Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel'in de Osmaniye’ye geldiğinde belirttiği gibi, 'bir şehirde iki aday bile olsa ön seçim yapacağız' demiştir. Ben de ön seçimden yanayım.” diyerek ön seçim vurgusu yapmıştı.

CHP Merkez ilçe yönetimi 25 Aralık 2023 tarihinde Sosyal Medya sayfasında “Yönetim kurulumuzun bugünkü toplantısında partimizin belediye başkan adayını belirlemek için "ön seçim" yapılması yönünde talepte bulunulmasına oy birliğiyle karar verildi. Kamuoyunun bilgisine sunulur.” diye bir açıklama yayınladı. Fakat il başkanı Mehmet Orhun Döğüşçü’nün de siyasi kulislerde ön seçimin yapılmayacağını söylediği konuşulmuştu. CHP’de aday nasıl belirlenecek tartışmaları yapılırken Türk Anneler Derneği Başkanı ve parti delegesi Birgül Özdemir, CHP İl binasında bir toplantı yaparak 31 Mart Yerel seçimleri öncesinde adayın belirlenmesi için ön seçim yapılması gerektiğini ifade ederek, parti geleneği olarak gördükleri ön seçimin, halkın iradesini ve tabanın sesini yansıttığını vurgulayarak, merkezi atamaya karşı çıktıklarını belirtti.

İYİ Parti Osmaniye Belediye Başkan aday adaylığından istifa ederek 10 gün sonra CHP’ye katılan iki aday adayı için CHP’de nasıl ön seçim yapılabilirdi ki… Partiye yeni katılmış bu iki kişi hakkında partililer nasıl bir seçim yapabilirdi ki… Bu cepheden bakıldığında aslında CHP İl Başkanı Mehmet Orhun Döğüşçü’nün düşüncesi doğru bir düşünce gibi görünüyordu ki CHP’de aday merkezi atama ile sonuçlandı.

10 Ocak 2024’ün gece yarısı Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Deniz Yücel, Parti Meclisinin CHP’nin Osmaniye Belediye Başkan Adayı olarak Serkan Karayiğit’e karar verildiğini açıkladı. Böylece CHP’nin Osmaniye Belediye Başkan Adayı da belirlenmiş oldu.

CHP’den aday gösterilmeyen Haydar Aktürk’ün durumu ise hala merak konusu… Aktürk, bugüne kadar yaptığı tüm sosyal medya paylaşımları, bilbord ve afişlerinde “Osmaniye Belediye Başkan Adayı” diye yazıyordu. Aday adayı ibaresini hiç kullanmamıştı… Hatta CHP’nin adayının belirlenmesinin ardından 11 Ocak’ta paylaştığı Regaip Kandili Kutlamasında bile “Mimar Haydar Aktürk – Osmaniye Belediye Başkan Adayı” diye paylaşım yaptı.

Bugünlerde Aktürk’ün bağımsız veya bir başka partiden aday olacağı konuşuluyor… Olur mu? Eeee siyaset bu, olmaz diye bir şey yok…

Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler…