Çocuk hakları konusunda dünyada ilk önemli adım 1924 yılında “Cenevre Beyannamesi” ile Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından 1. Dünya Savaşı’nda ana ve babasını kaybeden çocukların korunması adına gerçekleştirilmiştir.

1. Dünya Çocuk zirvesi ise 1989 yılında New York’ta Türkiye adına da merhum Turgut ÖZAL’ın  katıldığı 189 ülke tarafından imzalanmış, 1999 yılında ise 1. Uluslararası Çocuk Kurultayı Türkiye’de İstanbul’da  gerçekleşmiştir .

İlerleyen yıllarda 20 Kasım tarihinde Türkiye ve Dünyada Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Çocuklar hakkında duyarlı kişiler ise 20 - 27 Kasım tarihleri arasında, hatta tüm Kasım  ayı boyunca Çocuk Hakları ile ilgili etkinlikler gerçekleştirmektedir.

Bu bilgiler için NEONATOLOG Prof. Dr. Asiye VAYISOĞLU  NUHOĞLU Hanıma teşekkürler.

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı olarak 2023 yılında Çocuk Hakları ile ilgili bir dizi çalışmalar yapmıştık . Vakfımızın kurucu üyelerinden merhum İ. Safa VAYISOĞLU’nun kızı NEONATOLOG  Prof. Dr. Asiye VAYISOĞLU  NUHOĞLU Hanımın önerileri doğrultusunda Kadirli Kaymakamlığımız ile aşağıda belirtilen şekilde bir protokol imzalanmıştır.

Çalışmaların organizasyonunu, proje danışmanlık, sekretarya ve müşavirlik

hizmetlerini yapacak taraflar; Kadirli Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Kadirli Rehberlik

ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü; çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli

lojistik, maddi destek, etkinlik materyalleri ve organizasyonundan sorumlu taraf ise KA-VAK’ tır.

Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüğü ile KA-VAK Yönetimi işbirliği içerisinde ilçemizde belirlenen pilot okullarda çocuk hakları konusunda, çocukların bilinçlendirilmesi adına çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Bu okullar sırasıyla:

Şehit Polis Ahmet Basdogan Anaokulu

Profesör Doktor Halet Çambel İlkokulu

100. yıl Şehit Bekir Çavuş İlkokulu

Osmangazi Anadolu Lisesi

Özel Biltepe Okulları

Bu çalışmalarda emek veren Kadirli Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüğü ilgili personellerine teşekkür ederiz.

1924 yılında ilk adımı atılan ÇOCUK HAKLARI nın 100. Yılı nedeniyle bu yıl 23 Nisan 2024 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları içinde ÇOCUK HAKLARINI Konu alan bir tiyatro gösterisi yapılmıştır.

Yerel tiyatro sanatçılarımız Atilla OZAN ve Nevzat HATİPOĞLU çeşitli yönleriyle çocuk haklarına vurgu yaparak farkındalık oluşturmaya çalışmışlardır.

Tiyatro sanatçılarımıza teşekkür ederiz.

Prof Dr Halet ÇAMBEL İlkokulunda yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında her biri birbirinden değerli çocuk gösterileri yapılmıştır. Tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Kadirli Kaymakamımız Sayın Yakup GÜNEY in olurları, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri, Üyemiz NEONATOLOG Prof Dr Asiye VAYISOĞLU  NUHOĞLU Hanımın danışmanlığı ve sponsorluğunda; Kadirli Sosyal Hizmetler Merkez Müdürlüğü ve KA-VAK işbirliğiyle hazırlanan ÇOCUK HAKLI Projesini anlatmaya çalıştım. Kıymetli vaktini akademik bilgilerini bizlerle paylaşan ve sürekli memleketine faydalı olmaya çalışan Hemşehrimiz NEONATOLOG Prof. Dr. Asiye VAYISOĞLU NUHOĞLU Hanıma teşekkürlerimizi borç biliriz.

Her şey Kadirlimiz için.