Osmaniye’de Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü tarafından "Osmaniye Yer Fıstığı Paneli" düzenlendi.

Ali Can Demirci kimdir? Ali Can Demirci bulundu mu, Öldürüldü mü? (MÜGE ANLI) Ali Can Demirci kimdir? Ali Can Demirci bulundu mu, Öldürüldü mü? (MÜGE ANLI)

Enstitü salonunda düzenlenen panele Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tanıtım filmi gösterildi.

4444-1Panelin açılış konuşmasını yapan Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Engin Gönen, "Ülkemiz tarımının ve sanayisinin önemli bir yapı taşı olan ve Osmaniye yer fıstığı olarak Avrupa Birliğinden tescil alan yer fıstığının önemi üzerine düşüncelerimizi paylaşmak, sektördeki gelişmeleri tartışmak ve gelecekteki hedeflerimizi belirlemek üzere toplanmış bulunmaktayız. Bu panelin, yer fıstığının üretimden tüketime, ekonomiden teknolojiye kadar geniş bir yelpazede ele alınacağı verimli bir platform olacağına inanıyoruz" dedi.

Daha sonra konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal ise "Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitümüzde, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitümüzde şimdi de Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitümüzde çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Şu anda resmi kayıtlı elimizde 12 çeşit var, bunların 7 tanesi bizim enstitülerimizin çeşitleri. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlara verimi ve yağ oranı daha yüksek yeni çeşitler de ilave edilecek. Sadece çeşit olarak değil tarladan sofraya geçecek süreçler arasında da birçok araştırmalar yapılacak, yapılıyor ve yapılmaya da devam edecek" dedi.
Belediye Başkanı İbrahim Çenet ise yaptığı konuşmada, "Bu tarihi ürünümüze sahip çıkalım, yol haritamızı belirleyelim. Biz de Osmaniye Belediyesi olarak bu ürünlerin yetiştirilmesinden pazarlanmasına, tanıtılmasına varıncaya kadar, kamu olsun, özel sektör olsun, Üniversitemiz olsun elbirliğiyle destek olalım" dedi.

Yerfıstığı Paneli1Panelde konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, sözlerinin başında "Savunma Sanayimizin kalbi diyebileceğimiz TUSAŞ'a yapılan saldırı aslında gidişatımızın ne kadar kararlı ve doğru olduğunu, Devletimizin, büyüklerimizin attığı adımların bu Ülkenin geleceği için ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha bize göstermiş oldu. Kahraman Şehitlerimize Allah'tan rahmet ediliyorum, mekanları cennet, ruhları şad olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ama dünya şunu bilsin ki bu büyük Devlet, bu Yüce Türk Milleti, şanlı tarihinden aldığı güçle geleceğe kararlılıkla yürüyecek, şanlı al bayrağımızı göklerde dalgalandırmaya devam edeceğiz. Allah'ın izniyle bütün terör örgütlerini yok edecek güçteyiz, yok edeceğiz ve dünyaya da geçmişte olduğumuz gibi düzen, mutluluk, refah getirecek bir milletiz, bunu da yapacağız" dedi.
Vali Yılmaz sözlerine şöyle devam etti, "Türkiye'de yer fıstığının işleme merkezi, piyasası %90 Osmaniye'de. Tescilli bu ürünümüzün gelecekte de bu öncülüğünü hep sürdürebilmesi açısından bu panelin geleceğe ufuk tutma anlamında, yol gösterme anlamında bize çok değerli bilgiler sunacağını düşünüyorum. Burada bu bilgileri sunacak olan değerli bilim insanlarımıza yer fıstığımıza, tarımımıza, Osmaniye'mize yapacakları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Yer Fıstığı Festivali yapma kararı alan Belediye Başkanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Yer Fıstığı Festivali'nin yapılacak olması nedeniyle de bu panel düzenlendi, emeği geçen bütün arkadaşlarıma ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzün inşaatı benim geldiğim zaman bitmek üzereydi. Bitmesi için de elimizden gelen gayreti gösterdik, açılışını yapıp Osmaniye'mizin hizmetine sunduk. Valiliğim döneminde böyle bir hizmet Osmaniye'mize kazandırıldığı için ayrıca büyük mutluluk duyuyorum. Bu Enstitümüz bölgemizde Adana, Hatay, Kahramanmaraş'a hizmet vermektedir. Osmaniye'miz bölgesinde her alanda atılım içinde olacak, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitümüz de bölgemizde tarımın gelişmesine öncülük edecek bir güce, bilgi birikimine ve yeni buluşlar yapacak bir kapasiteye sahiptir. Bu anlamda da Tarım ve Orman Bakanlığımıza minnettarız. Şehitler Diyarı Yiğit Osmaniye'mizi bütün alanlarda en iyi yerlere taşıma ideali ve anlayışı içinde hep çalışacağız böylelikle de bu yüce millete hep hizmet edeceğiz. Daha nice güzel hizmetleri Osmaniye'mize kazandırmak dileğiyle Panelimizin Osmaniye'mizin, Ülkemizin tarımına hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Yerfıstığı Paneli2Kendi tohumumuzu üretmenin önemli olduğunu ifade eden Vali Yılmaz, "Tarımda da aslında dünyaya yön verebilecek bir potansiyelimiz olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmaniye'mizde, Cebelibereket'in bereketli topraklarında çok kıymetli hemşehrilerimize tarımda da en iyisini sağlamak amacıyla her türlü desteği Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz öncülüğünde veriyoruz. Osmaniye'miz sadece fıstıkta değil zeytincilikte de öncü, turp üretiminde başta. Birçok üründe öncü durumda. Bu anlamda çalışmalarımızı hızlandırarak devam edeceğiz" dedi.
Panelde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu "AR-GE ve İnovasyon Çalışmaları", Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Işılay Lavkor "Aflotoksinle Mücadele Yöntemleri", Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Ünal Turhan "Gıda Güvenliği ve Önleyici Yöntemler", Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu "Yer Fıstığında Ticari Ekosistem ve Yatırım Önerileri" konulu konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Kaynak: Osmaniye Valiliği