Sinop Üniversitesi’nin, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ile birlikte yürüttüğü “Saraydüzü Cuma Ovası’nda Leylek Popülasyonu Projesi” kapsamında izlenen leyleklerden biri, Güney Afrika’da gözlemlendi.
2022 yılında başlatılan projeyle doğan yavru leylekler sağlık kontrolünden geçirilerek halkalanıyor. Bugüne kadar 154 yavru leylek bu kapsamda kayıt altına alındı.
7 Bin Kilometrelik Göç Takibi Başarıyla Gerçekleşti
Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez, “Halka kodu VAVL olan leyleğimiz yaklaşık 7 bin 182 kilometre uzakta Güney Afrika'nın Limpopo vilayetinde gözlemlenmiş.” diyerek, bu gelişmenin projeleri için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Sönmez, leyleğin 100 bireylik bir popülasyon içinde Terry Burgess tarafından fotoğraflandığını da ekledi.
Projeden Memnuniyet Verici Sonuçlar
Doç. Dr. Sönmez, proje kapsamında halkalanan yavru leyleğin sağlıklı bir erişkin olarak Afrika’ya ulaşmasının mutluluk verici olduğunu vurguladı: “Böyle geri dönüşlerin olması memnuniyet verici. Burada halkaladığımız bir yavru leyleğin sağlıklı bir erişkin olarak Güney Afrika'ya varmış olması gayet mutluluk verici.”