Osmaniye’de geleneksel hale gelen Tirşik Festivali’nin bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirildi. Akdeniz Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu ve Andırınlılar Derneği tarafından düzenlenen etkinlik, yağışlı hava koşulları nedeniyle bir düğün salonuna taşındı.

Programa Eski Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Akdeniz Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu Başkanı Yunus Temiz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tuğgeneral Prof. Dr. Mustafa Gerek, Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Osmaniye Tirşik Festivali2

SAYGI VE DUA İLE BAŞLADI
Festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu. Duygusal anların yaşandığı bu bölümde, katılımcılar birlik ve beraberlik mesajları verdi.

LEZZET DOLU İKRAMLAR
Etkinlikte misafirlere tirşik çorbası, bulgur pilavı ve tarhana ikram edildi. Katılımın yoğun olduğu festivalde yöresel tatlar, vatandaşların beğenisini kazandı. Tirşik çorbası, etkinliğin yıldızı olarak öne çıktı.

Tirşik Festivali

KARDEŞLİK VE KÜLTÜR VURGUSU
Etkinlikte konuşan Akdeniz Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu Başkanı Yunus Temiz, "Burada kültür farkı olmaksızın aynı yerde aynı çatı altında bulunmamız bizim kardeşliğimizin en büyük göstergesi" diyerek festivalin birlik ruhuna dikkat çekti. Temiz ayrıca, "Burada yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan halkımızın emeğiyle, sabrıyla ve kültürüyle yoğrulmuş eşsiz bir lezzet olan tirşik çorbanın etrafında bir araya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tirşik sadece bir çorba değildir, ata mirasıdır" ifadelerini kullandı.

SANATÇILAR SAHNE ALDI
Festival, yöresel sanatçıların sahne aldığı konserle sona erdi. Müzik ve danslarla renklenen etkinlik, katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.

Tirsik Corbasi

TIRŞİK ÇORBASI NEDİR? NASIL YAPILIR?
Doğu Akdeniz mutfağının yöresel lezzetlerinden "tirşik çorbası" Çukurova sofraların farklı lezzetlerinden birisidir.

Çukurova'nın doğusundaki dağlarda yetişen ve "yılan otu" denilen yabani
bitkiden yapılan zahmetli çorba, özellikle kış aylarında daha çok tüketilse de artık her mevsimde çorbaya ulaşmak mümkündür.

Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş çevresinde bilinen tirşik çorbası, ekşimsi tadı ve damakta bıraktığı lezzet nedeniyle yöre insanı tarafından sevilerek tüketiliyor.

Tirşik çorbası, acımtrak tadı olan yılan otunun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle yapılıyor. Yöre insanları tarafından "Andırın doktoru" olarak da adlandırılan lezzetli çorbanın şifa kaynağı olduğuna inanılıyor.

Tirşik çorbası, yörede bulgur pilavı ve yufka ekmekle birlikte tercih edilmektedir.

Erdemli'de yapımı tamamlanan Kur'an kursunda eğitim başladı Erdemli'de yapımı tamamlanan Kur'an kursunda eğitim başladı

Bu doğal ve lezzetli çorbanın yapılışı şöyledir: Yılan otu, ince ince doğranır ve kaynar suya atılarak acısı alınır. Üzerine bir miktar yoğurt katılarak bir süre daha pişirilir. Un eklenen çorbanın tenceresi, kalın örtülerle sarılarak bir gün bekletilir. Bunu yapmakta amaç çorbanın ekşimesini sağlamaktır. Ertesi gün ekşimiş hale gelen çorbaya nohut ya da buğday ilave edilip üç saat daha pişirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sarımsak eklenen tirşik çorbası, bulgur pilavı ve yufka ekmekle servis edilir.

Kaynak: İHA ve Haber Merkezi