Trabzon Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde (YEDAM) görev yapan Klinik Psikolog İrem Ulusoy, kadınların bağımlılıkla mücadele sürecinde daha fazla toplumsal baskıya maruz kaldığını belirtti. Ulusoy, "Bu durum da tedavi süreci ve iyileşmeye olan yaklaşımlarını etkileyebilir." diyerek, toplumsal normların kadınların bağımlılıktan kurtulma sürecine etkisini vurguladı.
Kadınlarda Sigara Kullanımının Artış Sebepleri
Kadınlarda sigara kullanımının artış sebeplerini sosyokültürel, psikolojik ve biyolojik faktörlere bağlayan Ulusoy, kadınların değişen sosyal roller nedeniyle "sigara içmeyi özgürlük ve bağımsızlık simgesi olarak algılayabildiğini" ifade etti. Ayrıca, "Kadınlar stres, anksiyete ve depresyon gibi duygusal zorluklarla daha fazla karşılaşabiliyor ve sigara, maalesef bu zorluklarla başa çıkmanın bir aracı olarak görülebilmekte." sözleriyle psikolojik etkenlere dikkat çekti.
Bağımlılıktan Kurtulma Sürecinde Etkili Faktörler
Kadınların bağımlılıktan kurtulma oranlarının birçok etkene bağlı olduğunu belirten Ulusoy, "Bu faktörler arasında bağımlılığın türü, tedavi yöntemleri, kişisel destek ağları, biyolojik farklılıklar, psikolojik durum, tedaviye uyum gibi faktörler etkili olmaktadır." dedi. Toplumsal baskıların tedavi sürecini olumsuz etkileyebileceğini de sözlerine ekledi.
YEDAM’ın Kadınlara Özel Yaklaşımı
Her kadının bağımlılıkla mücadelesinin kişisel bir süreç olduğunu söyleyen Ulusoy, "Bağımlılık tamamen iyileşmez ancak düzelebilir. Bağımlı olan kişi tüm yaşamı boyunca bağımlı olduğunu unutmamalı ve yaşamını ona göre sürdürmelidir." ifadeleriyle sürecin sürekliliğine dikkat çekti. Aile ve çevre desteğinin önemine değinerek, "Kadınlar, tedavi süreçlerinde grup ve bireysel terapi, aile desteği gibi faktörlerden fayda sağlayabilirler." dedi.
KİBAP Programı ile Kapsayıcı Tedavi
Ulusoy, YEDAM’da yürütülen Kadınlar İçin Bireysel Bağımlılık Tedavi Programı'na (KİBAP) da değinerek, "Bu rehber, alkol-madde kullanım bozukluğu olan kadınların yardım arayışına daha fazla katkıda bulunabilmeyi, ruhsal destek ihtiyacına nasıl yaklaşılabileceği ve kadınların özel ihtiyaçlarına yönelik alanlara özel bir müdahale programını içermektedir." şeklinde konuştu. YEDAM'da bireysel görüşmeler, grup terapileri, pekiştireç uygulamaları ve yeniden yaşam etkinlikleriyle süreç destekleniyor.
YEDAM’dan Herkese Hizmet
YEDAM Sosyal Hizmet Uzmanı Duygu Çolak ise merkezin 12 yaş ve üzeri bireylere hizmet verdiğini belirterek, toplumun her kesimine yönelik danışmanlık sağladıklarını ifade etti.