Kalp ve damar hastalıkları, her yıl her üç ölümden birini alarak dünyanın en büyük katili olmaya devam ediyor. 
Ancak İskoçya’daki araştırmacılar, yapay zekanın kalp yetmezliği riski altındaki kişilerin erken teşhisinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteren yeni bir araştırma yaptı. 
Bu araştırma, geleneksel olarak tespit edilmesi zor olan anomalileri tanımlayabilen yapay zekanın “gerçek dünya faydaları” sağlayabileceğini ortaya koyuyor.
Yapay Zeka Kalp Yetmezliği Riskini Nasıl Tespit Ediyor?
Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, Scottish Health Research Register and Biobank’a (SHARE) gönüllü olarak verilerini sunan 578 kişilik bir grubu inceledi. Ekip, kalp yetmezliği olan hastaları belirlemek için popülasyon tabanlı elektronik sağlık kayıtlarını ve ekokardiyografi taramalarını sorgulamak için yapay zekayı kullandı. Daha sonra, bir hastanın riskini artırabilecek anomalileri belirlemek için görüntüleri incelemek üzere derin öğrenme tekniklerini kullandılar.
Yapay Zeka Tarafından Geliştirilen Taramalar Daha Ayrıntılı Sonuçlar Veriyor
Yapay zeka yazılımı tarafından geliştirilen ekokardiyografi taramaları, kalp yetmezliği teşhisine yardımcı olmak için kullanılabilecek kalp yapısı ve işlevi hakkında daha fazla ölçüm veya parametre sağlamaya yardımcı oldu. Bu ölçümler, elektronik sağlık kayıtlarından alınan rutin kalp taramalarında genellikle rapor edilmiyordu. Yapay zeka tarafından geliştirilen raporlar, rutin kalp taramaları tarafından üretilen raporlara kıyasla daha ayrıntılıydı ve geleneksel görüntülerden daha büyük ölçekte işlenebiliyordu.
Kalp Yetmezliği Yaygın Ancak Yetersiz Teşhis Edilen Bir Durum
Uzmanlar, kalp yetmezliğinin yaygın ancak yetersiz teşhis edilen bir durum olduğunu ve kalbin vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamadığı anlamına geldiğini söylüyor. Semptomlar yaşam tarzı değişiklikleri, ameliyat ve ilaçlarla bir dereceye kadar kontrol edilebilse de, çoğu durumda kalp yetmezliği, zamanla kötüleşen ciddi ve uzun süreli bir durumdur.
Yapay Zeka Hastalara Gerçek Dünya Faydaları Sağlama Potansiyeline Sahip
Araştırmacılar, bu çalışmanın yapay zekanın hastalara gerçek dünya faydaları sağlama potansiyeline sahip olduğunun bir örneği olduğunu söylüyor. Çok sayıda hasta kaydını değerlendirerek, geleneksel ekokardiyografi görüntü analizi ile tespit edemeyecekleri yapısal ve işlevsel anomalileri tespit edebildiler. Bu araştırma, diğer araştırmacıların bu teknolojiyi dünya çapındaki hastalara fayda sağlamak için kullanmasının önünü açabilir.

OSMANİYE VALİSİ DR. ERDİNÇ YILMAZ'DAN KIBRIS GAZİSİNE ZİYARET OSMANİYE VALİSİ DR. ERDİNÇ YILMAZ'DAN KIBRIS GAZİSİNE ZİYARET

Asdfdsfsd
Erken Teşhis Kalp Yetmezliği ile Mücadelede Kritik Öneme Sahip
Kalp yetmezliği, erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığı ilerleyici bir durumdur. Yapay zeka destekli tarama teknikleri, risk altındaki bireyleri erken belirlemeye ve kalp yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için proaktif adımlar atmaya yardımcı olabilir. Gelecekte, bu tür araçlar rutin sağlık taramalarına entegre edilerek, kalp yetmezliğinin erken teşhis ve yönetimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Muhabir: Ümit KAHRIMAN