19 Eylül Perşembe Günlük Burç Yorumları: Aşk, iş, sağlık hayatınızda neler olacak? 19 Eylül Perşembe Günlük Burç Yorumları: Aşk, iş, sağlık hayatınızda neler olacak?

Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'nı ihlal etmekle gündeme gelen popüler sosyal medya uygulaması olan TikTok'a ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) ve Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından dava açıldı.

TİKTOK KAPATILACAK MI?
Ebeveynlerin izni olmadan çocuk kullanıcıların ya da hesapların silinmesi hakkında suçlanan sosyal medya uygulaması TikTok, bu konunun yanısıra 1.8 milyar takipçi ve kullanıcıya ulaşması beklenirken başka bir kurumla anlaşmasını ihlal etmekle suçlanıyor.
Yapılan suçlamaları reddeden uygulama reşit yaşa gelmeyen bireylerin hesaplarının proaktif olarak kaldırıldığını kullanıcıların güvenliği adına önlem alındığını bildirdi.

TikTok, 18 yaşın altındaki kullanıcılar için varsayılan ekran süresi sınırları, Aile Eşleştirme ve diğer koruyucu özellikler sunduğunu belirtiyor. 18 yaş altı kullanıcılar TikTok’u günde sadece 60 dakika kullanabiliyor ve devam etmek için bir şifre girmeleri gerekiyor. 13 ila 17 yaşındakiler için ise her yarım saatte bir şifre girilmesi gerekiyor. 13 yaş altı kullanıcıların oturumlarını uzatmak için ise ebeveyn veya vasi şifresi gerekiyor.

TikTok’un selefi olan Musical.ly ile ilgili önceki bir anlaşmanın şartlarına uymadığı gerekçesiyle açıldı. 2017 yılında ByteDance tarafından satın alınan Musical.ly, 2019 yılında 13 yaş altı çocukların ebeveynlerine kişisel verilerin toplandığını bildirmeyerek COPPA’yı ihlal ettiği iddiaları üzerine 5.7 milyon dolar ceza ödemişti. Anlaşma, TikTok ve ByteDance’ı COPPA’ya uymaya zorlamıştı ancak hükümet bu şartların yerine getirilmediğini belirtiyor.

Hükümetin mevcut şikayeti, TikTok ve ByteDance’ın çocukların hesap açmasına ve kişisel verilerini ebeveyn izni olmadan toplamasına bilerek izin verdiğini öne sürüyor. Ayrıca, bu verilerin Meta’nın Facebook’u ve AppsFlyer adlı bir analiz şirketi ile paylaşıldığı iddia ediliyor. DOJ ve FTC, TikTok ve ByteDance’ın ihlallerinin, milyonlarca çocuğun normal TikTok uygulamasını kullanmasına ve yetişkinlere yönelik içeriklere maruz kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

Bu gelişmeler, TikTok’un kullanıcı gizliliği ve güvenliği konusunda karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne seriyor. Uygulamanın popülerliği artarken, çocuk kullanıcıların güvenliği ve gizliliği konusunda daha fazla dikkat ve önlem alınması gerektiği açıkça görülüyor.

Muhabir: Sedat Kaan ERAT