Cebelibereket Kültür Merkezi içinde yer alan Bela Bartok Sergi Salonu ve Konferans Salonu'nun açılış törenine  Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Macaristan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tristan Azbej, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Cemre Güzel ve protokol mensupları katıldı. 

Sergi Salonu ve Konferans Salonunun açılışlarının ardından Bela Bartok Konferans Salonunda düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

OSMANİYE'DE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HIRSIZLIĞI ŞÜPHELİSİ 3 KİŞİ YAKALANDI OSMANİYE'DE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HIRSIZLIĞI ŞÜPHELİSİ 3 KİŞİ YAKALANDI

Açılış töreninin ilk konuşmasını yapan Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Cemre Güzel, "Hep birlikte açılışını gerçekleştirdiğimiz Sergi Salonu ve Konferans Salonu Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığının ve süregelen işbirliğinin yereldeki somut bir tezahürü diye düşünüyorum. Özellikle Macaristan'ın Avrupa Birliği Konseyinde dönem başkanlığını üstlendiği 1 Temmuz ile başlayan ve bu yılın sonunda nihayete erecek olan süreçte Macaristan'ın bize uzattığı dostluk eli bilhassa kıymetli."dedi.

     Macaristan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tristan Azbej ise depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için taziyelerini sunarak başladığı konuşmasında, "Biz Macarlar bu korkunç depremleri duyar duymaz hemen harekete geçmemiz gerektiğini düşündük ve daha depremin gerçekleştiği gün arama kurtarma ekipleri Macaristan'dan yola koyuldu. Biz sizlerle birlikte ağladık ve yıkıntıların arasından insanlar canlı çıkarıldığında sizlerle birlikte sevindik. Yaşanan kayıplardan dolayı Macar vatandaşlarımız adına sizlere bir kez daha baş sağlığı diliyorum."dedi. Macaristan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tristan Azbej sözlerinin devamında Türklerin ve Macarların akraba ruhlu insanlar olduğunu ifade ederek, "Biz Macarlar gibi Türkler de geleneklerin, göreneklerin, ailenin, inancın çok önemli olduğunu vurgulamaktasınız. Biraz önce Bela Bartok Sergi Salonunu açtık ve bu büyük Macar müzik ustasının anısına ne denli değer verdiğinize bizzat şahit oldum ve çok etkilendim."dedi. 

        Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise yaptığı konuşmada, "Bu Merkez pek çok açıdan aslında özgün bir merkez, Avrupa Birliğine bir mesaj veriyoruz aslında biz burada kardeşliğimizle, akrabalığımızla, dostluğumuzla. Türk Dünyasına bir mesaj veriyoruz, Anadolu'nun bağrında biz birlikte, beraber iki kardeş topluluğuz mesajını çok güzel veriyor. Pek çok simgesel meseleler taşıyor, her şeyin başı insanlık. Dost acı günde belli olur mesajı da alıyoruz buradan, 6 Şubat depremlerinden sonra dostlarımızı, kardeşlerimizi bir kez daha yad ediyoruz, teşekkür ediyoruz. Farklı dilerden, dinlerden olsak da yüreğimizin beraber attığını bu vesile ile görüyoruz."dedi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam sözlerine şöyle devam etti, "1936 yılında Atatürk'ün davetiyle bir sanatçı Türkiye'ye geldi ve Türkiye'nin sanat eserlerini, değerlerini kayıt altına aldı. Belki kayıt altına alınmasaydı bugün kaybolabilirdi. İki dost sanatçı ile birlikte çalışma yaptılar ve aradan geçen onca zamandan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan döneminde de 100. yıl törenlerinde yine bir Macar sanatçı Anadolu'ya geldi aynı şehirlerde Cumhuriyetimizin 100. yıl marşını performe etti."dedi. 

     Vali Dr Erdinç Yılmaz ise yaptığı konuşmada, "1936 yılında Bela Bartok Osmaniye'mizde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün daveti üzerine geliyor ve burada halk müziğimiz üzerine çok önemli çalışmalar, derlemeler yapıyor. Bugün o değerli çalışmaları yapan Bela Bartok adına bu bulunduğumuz salonun açılışını yaptık, yine Bela Bartok adına Sergi Salonu açılışı yaptık. Bu yıl biliyorsunuz Türk -Macar Kültür Yılı, bu çalışmanın bu nedenle de anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Macar dostluğunu, Macar kardeşliğini depremde gördük, her zaman gördük. Bu dostluğumuzun ve kardeşliğimizin daha da artarak devam etmesi anlamında bu merkezin katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu çalışmaların yapılmasında Kültür ve Turizm Bakanlığımıza destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Macaristan'ın Ankara Büyükelçisinin dostluğu, samimiyeti, Türk kültürüne verdiği değer beni gerçekten çok etkiledi. Uzun zamandır görüşüyoruz. Bu çalışmanın yapılmasında da Sayın Büyükelçi'nin katkısı çok büyük, çok teşekkür ediyorum. Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Osmaniye'mize hizmet etme heyecanı içinde güzel çalışmalar yapıyor. Bugün de Türk Macar kardeşliğine katkı sağlayacak bu çalışmayı bitirip hizmete sunmuş olduk. Böyle güzel ve anlamlı bir programda bir araya geldik. Sayın Bakan Yardımcımıza katıldıkları için, Macaristan Dışişleri Bakanlığı Sayın Müsteşarına, Macaristan Ankara Büyükelçimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Cumhuriyetimizin 100. yılında Çukurova'nın Efes'i diye tarif ettiğimiz Kasatabala Ören Yerinde bize Türkçe türküler söyleyen Tilla Török yine aramızda. Geçen yıl yaptığı bu güzel program için çok mutlu olduk kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bela Bartok Sergi Salonumuzun ve Bela Bartok Konferans Salonumuzun hayırlı olmasını diliyorum."dedi.

Açılış programı Macar Sanatçı Tilla Török'ün konseriyle sona erdi.

Muhabir: BEKİR BURAK CANBOLAT