Osmaniye’de bir grup hayvan hakları savunucusu grup, TBMM Tarım Komisyonunda görüşülen yasa tasarısına tepki gösterdi
Osmaniye Patileri Derneği koordinesinde Cumhuriyet Meydanında toplanan kalabalık, ellerinde pankartlarla, sokak hayvanlarına yönelik hazırlanan yasa tasarısını eleştirdi.
Derne Başkanı Merve Turhan, burada yaptığı açıklamada, yasa tasarısının geri çekilmesini beklediklerini söyledi.
Yasa tasarısının kedi ve köpeklerin öldürülmesi için hazırlandığını ifade eden Turhan, şunları kaydetti:
“Kedi ve köpeklerin toplatılıp ötenazi ve benzeri kılıflarda öldürülmesini getiren, içinde üremeye yönelik hüküm olmayan, sadece topla – öldür içeren, adeta hayvanlardan ve hayvan severlerden “Hınç ve intikam” almak için hazırlanmış bir yasa tasarısı kabul edilemez.  Anayasal hakkını kullanarak öldürmeye karşı direnen hayvan hakkı savunucularının yerlerde sürüklenerek darp edilmesi kabul edilemez! TBMM Tarım Komisyonunda tasarının görüşüldüğü toplantıya STK ların alınmayıp sadece “köpekler öldürülsün, silahlanılsın, hayvan sever kanı dökülsün” diyen ve kedi köpek üretip satan dernek başkanı ve üyelerinin alınması kabul edilemez. Çünkü sorunu çözümü bilen ve yıllardır bunun için mücadele edenler biz hayvan hakları savunucularıyız”

OSMANİYE'DE 07 EYLÜL 2024 CUMARTESİ GÜNÜ VEFAT EDENLER OSMANİYE'DE 07 EYLÜL 2024 CUMARTESİ GÜNÜ VEFAT EDENLER

Whatsapp Görsel 2024 07 20 Saat 15.41.29 39E12773Yapılması gerekenler hakkında görüşlerini sıralayan Osmaniye Patileri Derneği Başkanı Merve Turhan, şu ifadeleri kullandı:
1-) Dünyaya örnek olarak 2004 yılında ana hükmü belediyelerin BAKIMEVİ kurup KISIRLAŞTIRMA yapması olarak çıkartılan Hayvanlar Koruma Kanunu’na rağmen, hala daha 1389 belediyenin 1200’e yakınında bakımevi de yok KISIRLAŞTIRMA da yok.
2-) Fakat, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunan bu belediyelere, bakanlıklar ve mülki idarelerce denetim yapılmadı, idari cezai yaptırım getirilmedi. 
3-) Ve şimdi, TBMM Tarım Komisyonu’nda görüşülmeye başlayan, STK ların alınmadığı, “Hınç Ve İntikam Yasa Tasarısında”, KEDİ ve KÖPEKLERİN ötenazi ve diğer kılıflar altında ÖLDÜRÜLMELERİ HÜKME bağlanıyor. Çelişkilerle dolu olan bu Hınç ve İntikam Yasa Tasarısının ve yasalaşması halinde bir taraftan KEDİ ve KÖPEKLER öldürülürken, öte yanda üremeye çoğalmaya devam edecekler. Çünkü üremenin kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler bu tasarıda yok. 
4-) En önemli husus, Sokak KÖPEKLERİNİN ana kaynağı olan, Türkiye’de bulunan 20 bine yakın köyde yaşayan tarım ve hayvancılık uğraşan 10 milyonlarca vatandaşın canını, malını, davarını koruyan 100 binlerce sahipli BEKÇİ ve ÇOBAN köpeklerinin, sahiplerince beldelere ilçelere atılan ve sonra da SOKAK KÖPEĞİ denilen yavrularına yönelik KISIRLAŞTIRMA ve diğer tedbirler bu HINÇ ve İNTİKAM Tasarısında yer almadığı için üreme devam edecek. 
6-) Bu tasarıda, bir taraftan bütün kedi ve köpekleri hemen toplamayan belediyelerin başkanlarına HAPİS CEZASI getirilirken, öte yandan belediyelerin bakımevi kurmaları için 2028 yılına kadar süre verilmektedir. Bunun anlamı TOPLA ÖLDÜR demektir. 
7-) Tasarı komisyondan çekilmeli, yeni dönemde TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurularak sorunun çözümü için ciddi bir çalışma başlatılmalıdır.”
ÇÖZÜM ÇOK BASİT
Turan, 916 belediyede kısırlaştırma üniteleri kurulmalı ve her belediyenin günde 10 köpek kısırlaştırması ile 1 yılda 2 milyona yakın köpeğin kısırlaştırılması durumunda ilk 6 aydan başlayarak üreme kontrol altına alınacağını anlattı.
Hayvanlar için vakıflar kurmuş , kuş evleri yapmış, kedi ve köpeklerin sokaklardaki beslenmelerine özel kişiler görevlendirilmiş bir medeniyetin mensupları olduklarını ifade eden Turhan, “Kedisi ölen bir çocuğa taziyeye giden, yavrularını emziren bir köpeği rahatsız etmemek için ordularının yolunu değiştiren peygamberi olan bir dinin ümmetleri olarak, TBMM ye kedi ve köpeklerin öldürülmesini içeren kanun teklifi sunan bürokratlardan şikayetçiyiz. Bir merhamet dini olan yüce dinimiz İslam, bütün canlılara şefkat ve sevgiyle muamele etmeyi emreder, hayvanların yaşam haklarına yönelen her türlü eylemi yasaklar.
Telaffuz edilmesi bile bir insanlık suçu olan yasa tasarısını geri çekmenizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Bekir Burak CANBOLAT