Geçtiğimiz yıl iş gücü talebini karşılamak için kuralların gevşetilmesiyle 1,34 milyon yeni iş imkânı açıldı. Bu sayede, son yıllarda büyüme hızında yavaşlama gösteren Almanya ekonomisindeki işçi açığı hafifletilmeye çalışılıyor. Hükümet, Kanada’dan esinlenerek puan bazlı bir sistemin devreye alınacağını ve bu sistemle birlikte 2024'te 200 bin mesleki vize verileceğini açıkladı. Yeni sistem, Almanya'ya iş gücü kaynağı sağlarken, aynı zamanda yabancı işçilerin ailelerini de yanlarında getirebilmelerini kolaylaştıracak.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Ekonomimizin yıllardır acilen ihtiyaç duyduğu vasıflı işçileri ve profesyonelleri çekmek için çalışıyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu reformların, sağlık, hizmetler ve teknoloji gibi kritik sektörlerdeki iş gücü eksikliğini gidermeye yönelik olduğu belirtildi.

Genç ve kadın üreticilere yem desteği Genç ve kadın üreticilere yem desteği

Yeni puan sistemi, yabancıların dil bilgisi, mesleki deneyim ve yaş gibi kriterlere göre değerlendirileceği bir modelle, AB vatandaşı olmayan kişilerin Alman işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmayı amaçlıyor. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Yaşlanan nüfus ve her yıl 400 bin kişinin emekli olduğu bir ülkede, bu reformların daha da ileriye gitmesi gerektiği aşikar," dedi.

Ancak, göç konusu Almanya'da halen tartışmalı bir mesele olmaya devam ediyor. Aşırı sağ, ülkedeki üçlü koalisyon hükümetinin çökmesinin ardından yaklaşan parlamento seçimlerinde göç karşıtı söylemleriyle zemin kazanmayı hedefliyor.

Almanya’daki son beş yılda istihdamda 1,6 milyon artış yaşanırken, bu istihdamın büyük bir kısmı, yani yüzde 89'u yabancı işçiler tarafından dolduruldu.

Muhabir: BEKİR BURAK CANBOLAT