Türkiye, Nisan ayının ortasında beklenmedik bir soğuk hava dalgası ve kar yağışıyla karşı karşıya kaldı. 36 ilde etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere, üzüm, elma, incir, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem ve şeftali gibi pek çok tarım ürününe zarar verdi.
Malatya ve Elazığ'da Kayısı Alarmı
Türkiye’nin kayısı üretim merkezi Malatya’da ağaçlar ağır hasar aldı. Malatya Valisi Seddar Yavuz, "Zarar tespit çalışmaları sahada yapılmaya başlandı" dedi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ise sıcaklığın merkezde -6 ila -7 dereceye kadar düştüğünü belirterek, kayısıya büyük darbe vurulduğunu söyledi. Elazığ’da da kayısı, badem ve üzüm başta olmak üzere meyve ağaçları dondan etkilendi.
Ege’de Üzüm ve Kiraz Tehlikede
Manisa, İzmir, Uşak ve Denizli illerinde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi üzüm bağları ve meyve ağaçlarında zarara neden oldu. Turgutlu, Menemen, Aliağa ve Kemalpaşa gibi bölgelerde tarım alanlarında hasar tespit çalışmaları başladı.
Marmara Bölgesi’nde Meyve Bahçeleri Zarar Gördü
Bursa, Eskişehir, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Tekirdağ’da kiraz, şeftali, üzüm, incir ve ceviz gibi ürünler zirai dondan etkilendi. Üreticiler büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı.
İç Anadolu’da Elma Bahçeleri Dondu
Niğde, Karaman, Aksaray, Konya ve Kırşehir’de elma, ceviz ve domates gibi ürünler zarar gördü. Üreticiler geceleri önlem alsa da, soğuk hava meyve ağaçlarını vurdu.
Karadeniz’de Fındık ve Çay Tehlikede
Trabzon, Ordu, Rize ve Giresun illerinde 500 rakım üzeri bölgelerde fındık ve çay bahçeleri zarar gördü. Ziraat Mühendisleri Odası ve yerel ziraat odaları tarafından hasar tespit çalışmaları yürütülüyor.
Doğu Anadolu ve Diğer Bölgelerde Genel Durum
Kahramanmaraş, Adıyaman, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Amasya, Tokat, Çankırı, Çorum, Kastamonu ve Samsun gibi illerde meyve ağaçları ve sebze fideleri dondan etkilendi. Tarım müdürlükleri hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.
Yetkililerden Çağrı: Hasar Bildirimi Yapın
Zirai dondan etkilenen üreticilerden Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve sigortalı üreticilerin Alo TARSİM 172 hattına başvurmaları istendi. Üreticilerin zararlarının belirlenerek desteklenmesi talep ediliyor.