Rahmetin ve bereketin coştuğu ay Ramazan bereketi ve rahmeti ile dünyamızı şenlendirmeye başladı. Maddi olarak yağmur bereketi öncü olarak geldi. Bu mevsimde çok fazla görülmeyen yağmur, bu sene Ramazan öncesi bol bir şekilde memleketimizi kuşattı. Allah?a binlerce şükrolsun.

Oruç ibadeti geçmiş ümmetlerde de vardı. Allah?a kulluğun önemli bir tezahürü oruçtur. Oruç samimiyettir. Oruç ihlastır. Oruçta riya yoktur. Allah rızasından başka hiçbir sebep insanı sabahtan akşama kadar keyfi olarak aç bırakamaz. Bu sebepten dolayı oruç bütün ümmetlerde bir kulluk nişanesi olarak emredilmiştir.

?Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.? (Bakara, 2/183)

Orucun içerisinde yol göstericilik, başkasını daha iyi anlama ve hissetme, malından mülkünden fedakârlık etme, yardımlaşma vardır. Ramazan bire bin ve binler veren bir bereket ayıdır. Allah kullarına rahmetini göstermek istiyor. Bunu da en bol şekilde Ramazan ayında yapıyor. Kadir gecesinde olduğu gibi bire otuz bine çıkan ikramlar ihsan ediyor.

Böyle bir zamana yetişip de bundan istifade etmenin yollarını aramayan insan ne büyük bir gaflet içinde olduğunun farkında mıdır?

?Ramazan ayı ki, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delillerini ihtiva eden Kur'an o ayda indirildi. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara, 2/185)

?Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (halüf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.? (İbni Mâce, Sıyam:1)

?Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarf etmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!'' desin (ve ona bulaşmasın).? (Buhari, Savm 2)

?Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.? (Tirmizi, Cihad 3, (1624).

[email protected]