5 Aralık 2015 Cumartesi günü Osmaniye Bilim Koleji öğrenci anneleri ile ?ebeveyn çocuk ilişkileri? üzerine yaptığımız sohbete kaldığımız yerden devam edelim.

Eğitimin gayesi, devlet kapısında iş bulmak değildir. Hayatı daha donanımlı yaşamak, bilerek yaşamak, her şeyden önce İslam?ın ilk emri olan ?oku!? emrini yerine getirmek için olmalıdır. Bu düşüncelerle yapılan öğrenme, aynı zamanda ibadettir.

İslam?a göre bir babanın çocuğuna öğretmekle yükümlü olduğu temel bilgileri şöyle sıralayabiliriz:

İtikat ve ibadetle ilgili temel bilgiler.

Ahlak ile ilgili temel bilgiler.

Diğer insanlarla ilişkilerinde (adab-ı muaşerette) dikkat edeceği hususlarla ilgili bilgiler.

Meslek eğitimi.

Çocukta ilk oluşacak olan duygu, güven duygusudur. Anne kucağı güvendir. Onun sevinci de üzüntüsü de içten ve samimidir. İlk tadacağı duygu da korkudur. Sevgiden mahrumiyet en büyük korku sebebidir. Korkudan sevgiye, annenin şefkatine sığınacaktır.

Bir yaşından sonra gözlemci olup, zarar görmeden kendini ispatlamasına, başarmanın zevkini tatmasına fırsat vermek uygun olur.

Korku sonradan öğrenilir. Bu duygunun insana verilmesinin hikmeti ise, hayatı korumaktır, hayatı çekilmez kılıp tahrip etmek için değildir.

Koşma, düşersin; dokunma yanarsın; terleme hasta olursun; ağaca çıkma düşersin gibi korkular, denemeyi, cesareti kırar. Okula geç kalırsan başarısız olursun, notların zayıf olur, kötü karne getirip bizi utandırırsın. Bunlar hep cesaret kırıcı şeylerdir.

Cesareti kırılan insan çözüm üretemez.

Çocuklarda duygusal okur yazarlık vardır. Gördüğünü teyp gibi beyne kaydetmektedir. Anne babanın her hareketinin onlar tarafından dikkatle takip edilip kayda alındığının bilinmesi önem taşımaktadır. Onlara hep güzel örnekler gösterilmelidir.

Yalnızlık hissettikleri zaman şımarıklıklar yapacaktır. Bu, onun için bir iletişim kurma tekniğidir. Böyle bir durumda şunu yapmak uygun olur: Seni anlıyorum, ama bu yaptıklarını da onaylamıyorum demek doğru olur.

Çocuklara verilen söz mutlaka yerine getirilmelidir. Yoksa güveni sarsılır. Güvenin sarsıldığı bir yerde hiçbir şey ayakta kalamaz. Güven davranışların omurgasıdır.

Anne ve çocuk inatlaşırsa kazanan daima çocuk oluyor.

İnsanlar sevdiği işi yapıyorsa, bıkmadan usanmadan onu yapmaya devam ederler. Çocuklara ders çalışmayı, okumayı istekli hale getirmek çok önemlidir.

Böyle severek yapılan işler, dikkatli ve düzenli şekilde yapıldığı için sonuçta başarılı olur.

Başarılı olursa çevresinde itibarlı ve değerli hale gelir. Başarının yüz tane sahibi olur. Ama suç kömür çuvalıdır, kimse sırtına almak istemez.

Mükafat, normalin dışındaki işlere verilmeli. Herkesin yaptığını yapana ödül gerekmez.

[email protected]