2023-2024 eğitim öğretim yılının bitmesiyle beraber yaz tatiline girildi. Öğrenciler için 9 Eylül bitecek olan tatil süreci öğretmenler için 1 Eylül olarak belirtildi. Yaşanan gelişmelerin ardından gündeme bomba gibi düşen yaz tatili erken mi bitecek sorusunu akıllara getirdi.

Yeni Eğitim Modeli Hazırlıkları Nedeniyle Öğretmenlerin Tatili Kısaltılabilir.
2023-2024 Eğitim öğretim yılına öğretmenler 1 Temmuz itibariyle başlamışlardı. Milli eğitim bakanlığı takvimine göre 1 Eylül itibariyle öğretmenler iş başı yapacaktı. Yeni müfredat hazırlıklarının tamamlanabilmesi için öğretmenlere verilen izinler kısaltılabilir.

YENİ MÜFREDAT NASIL İŞLEYECEK?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim sisteminde büyük değişiklikler yaparak yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında bir müfredat geliştirdi. Özel eğitim alan öğretmenler okullar açılmadan diğer öğretmenlere okullar açılmadan eğitim verecekler. 

Milli  Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin  eğitim sistemine çok büyük değişiklikler yaparak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında yeni bir müfredat geliştirdi. Bu kapsamda, birçok öğretmen kendi eğitim bölgelerinde yeni müfredatı anlatabilmek için özel eğitim aldı. Bu öğretmenler, okullar açılmadan bir veya iki hafta önce diğer öğretmenlere yeni müfredatla ilgili  eğitim verecekler. Böylece yeni müfredatın sorunsuz bir şekilde uygulanması amaçlanıyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM DÖNEMİ
Geçmiş yıllarda sene başı mesleki çalışmaları yüz yüze gerçekleştirilirdi. Bu yıl da geçtiğimiz sene sonu mesleki çalışmalarında olduğu gibi yüz yüze eğitimlerin yapılması planlanıyor. Bu durum, öğretmenlerin yaz tatilinin kısalabileceği anlamına geliyor.

BRANŞ EĞİTİMLERİ
Özellikle alanlarında değişiklik yapılan branşların öğretmenlerine, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili ek eğitimler verilecek. Bu eğitimlerin, müfredatın en verimli şekilde uygulanabilmesi için hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Eğitici öğretmenler, konuyla ilgili yapacakları çalışmalar için ek ders ödemesi alacaklar.


EK DERS ÜCRETİ ÖDEMELERİ

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni öğretmenlere anlatacak olan eğitici öğretmenlere, yapacakları  eğitim çalışmaları için ek ders ücreti ödemesi yapılacak. Bu ödemeler, öğretmenlerin motivasyonunu artırmayı ve  eğitim sürecinin kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

OSMANİYE'DE YENİ EĞİTİM DÖNEMİ ÖNCESİNDE MÜDÜRLER KURULU TOPLANDI OSMANİYE'DE YENİ EĞİTİM DÖNEMİ ÖNCESİNDE MÜDÜRLER KURULU TOPLANDI


YENİ MÜFREDATA ÖĞRETMENLERİN HAZIRLANMA SÜRECİ 
Öğretmenlerin yaz tatilinin bir kısmını yeni müfredat eğitimlerine ayıracak olmaları, eğitim-öğretim yılının daha verimli başlamasını sağlamak amacı taşıyor. Milli  Eğitim Bakanlığı, bu süreçte öğretmenlerin ihtiyaç duyacağı tüm kaynak ve destekleri sağlamayı hedefliyor.
Yeni müfredat eğitimleri, okulların açılmasından bir veya iki hafta önce başlayacak. Bu süreçte, öğretmenlerin yeni müfredatı en iyi şekilde anlamaları ve öğrencilerine aktarabilmeleri için gerekli tüm bilgiler detaylı bir şekilde paylaşılacak.

UYGULAMA KULLANILMAYA BAŞLIYOR

Milli eğitim bakanlığı tarafından yeni müfredat oluşturularak yapılan ciddi değişiklikler  eğitim eğitim öğretim yöntemlerinde de değişikliklere neden olacak.
Yeni müfredatın uygulanması öğretmenlerin yeni müfredatı yönelik daha fazla bilgi sahibi olmasını gerektiriyor.Bu nedenle öğretmenlere yeni müfredat ile ilgili daha kapsamlı bilgiler verilecek.


Milli  Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin, uygulamasına 2024-2025  eğitim öğretim yılı ile birlikte başlıyor. Eylül ayında okulların başlaması ile birlikte yeni müfredat resmen uygulamaya konulacak. Bu doğrultuda, öğretmenlerin yaz tatilinin bir kısmını eğitim çalışmalarına ayırmaları gerektiğini belirtiyor.

Muhabir: Sedat Kaan ERAT