Kepez Belediyesi’nin düzenlediği "Kariyer ve İstihdam Günleri" etkinliğinde, Türkiye'nin genç ve üretken yönetmenlerinden Ozan Sihay, yapay zekanın medya dünyasındaki yükselişine dair önemli bilgiler paylaştı. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen seminer, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
"Yapay zeka artık medya sektörünün ayrılmaz bir parçası"
Sihay, konuşmasında fotoğraf ve videonun artık teknolojisiz düşünülemeyeceğini belirterek, "Yapay zeka ile birlikte işler daha da hızlanıyor. Şu an fotoğraf ve videolarda yapay zeka kullanmak zorundayız. Kendi projelerimde bunu hızlı bir şekilde entegre ediyorum. Üretken yapay zeka dediğimizde görsel, ses ve video gibi tasarımsal üretimleri yapabilen yapay zekadan bahsediyoruz" dedi.
"Farkında olmadan yapay zeka kullanıyoruz"
Yapay zekanın son üç yılda günlük yaşantımıza yoğun şekilde dahil olduğunu söyleyen Sihay, "Artık yapay zekayı kullanmak zorunda kalacağız. Farkında olmadan hayatımızda zaten yapay zekayı kullanıyoruz. Örneğin, yol tarifini veren sistem ya da internet üzerinden verdiğiniz yemek siparişi bir yapay zeka uygulamasıdır" sözleriyle bu duruma dikkat çekti.
"Yapay zeka geleceğin temel ihtiyacı olacak"
Gelecekte yapay zekanın, tıpkı su ve elektrik gibi temel bir ihtiyaç olacağını belirten Sihay, "Nasıl elektriğe ve suya para ödüyorsak, yapay zekaya da ödemek zorunda kalacağız. Şu anda interneti kullanmayan yoksa, gelecekte yapay zekayı da hayatımızı kolaylaştırmak için hepimiz kullanacağız" şeklinde konuştu.
"2. Dünya Savaşı’ndan bugüne yapay zeka"
Tarihsel bir perspektif sunan Sihay, yapay zekanın kökenlerine inerek "Nazi Almanyası tarafından şifrelenen ve çözülen mesajları anlamak amacıyla kullanılan Enigma makinesi, yapay zekanın tarihi bir örneğidir. Bu sistemi kırmak için Amerikalılar, Alan Turing tarafından geliştirilen ‘Bombe’ cihazını kullandılar. Bu gelişmeler tarihçiler tarafından savaşın 2-3 yıl erken bitmesine sebep olarak gösteriliyor" dedi.
"Yapay zeka kışı" ve yeniden doğuş
Yapay zekanın ilk adımlarının 1950’lerde Alan Turing’in "Turing Testi" ile atıldığını ifade eden Sihay, "Bu dönemde teknik açıdan birçok şey yapılamazken, ilerleyen yıllarda yapay zeka ile ilgili önemli adımlar atıldı. Bu süreç ‘yapay zeka kışı’ olarak adlandırıldı" sözleriyle tarihsel süreci özetledi.
Seminerin sonunda Ozan Sihay, günümüz teknolojisinin güçlü donanımlarla yapay zeka çalışmalarına büyük hız kazandırdığını ve bu gelişmelerin yakın gelecekte hayatın her alanını etkileyeceğini söyledi.