Atıl araziler kadın eliyle güzelleşti Atıl araziler kadın eliyle güzelleşti

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bal’ın yürütücülüğünü yaptığı "Video Regresyon Tabanlı Total Hemoglobin Kestirimi ve Deprem Bölgesi Uygulamaları için Cihaz Tasarımı" başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği almaya değer görüldü.
OKÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bal’ın yürütücülüğünde hazırlanan "Video Regresyon Tabanlı Total Hemoglobin Kestirimi ve Deprem Bölgesi Uygulamaları için Cihaz Tasarımı" başlıklı proje, “TÜBİTAK-1001 ÇABA” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Bilimsel değerlendirme süreci tamamlanarak kabul edilen projede, asrın felaketi olarak tanımlanan acı deprem tecrübesinde, enkaz altından kurtarılan birçok insanın çoklu travma maruziyetleri sonrası hemoglobin düzeylerinin hızlı tespitinin ve buna göre kan ürünleri alımının hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. 
Proje kapsamında, gönüllülerden alınan otuz saniyelik yüz video kayıtları üzerinde, derin öğrenme tabanlı regresyon ile temassız bir şekilde toplam hemoglobin (SpHb) tahmini yapan bir model amaçlandı. 
Ayrıca önerilen proje ile, bölgede yaygın olan talasemi gibi durumları değerlendirmek ve yönetmek amacıyla hastaların anemik olup olmadığını ikili sınıflandırma yöntemiyle tespit etmek, hastaların takibini sağlamanın ve tedavi süreçlerini yönetmenin mümkün olacağı belirtildi.
Yürütücülüğünü OKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bal’ın yaptığı projede Prof. Dr. Alkan Bal (Manisa Celal Bayar Üniversitesi), Prof. Dr. Ahmet Alkan (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi), Doç. Dr. Selami Beyhan (İzmir Demokrasi Üniversitesi), Doç. Dr. Halil Erol (Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi), Doç. Dr. Ahmet Çağdaş Seçkin (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi) ve Öğr. Gör. Ebubekir Akkuş (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi) araştırmacı olarak yer alırken; Arş. Gör. Kubilay Muhammed Sünnetci (Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi) de bursiyer olarak yer alacak.

Muhabir: Ümit KAHRIMAN