Osmaniye’de iki okulun sıfır atık projesine destek olmak için geliştirdikleri “Ben çöp değil, geri dönüşebilir atığım” projesiyle 30 ton atık toplandı.
Kent merkezinde 75.Yıl Ortaokul ve Güneysu İlkokulunun geri dönüşüm projesi, “2204 Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması” nda Adana’da bölge birincisi oldu.
Osmaniye Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediyenin de destek verdiği projeye bölge birinciliğinin ardından 3 okul daha dahil oldu.
Proje Danışmanı Sedat Gündoğan, yaptığı açıklamada, TUBİTAK 2204 Ortaokul Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması hazırlıkları kapsamında Ocak ayında geri dönüşüm projesi geliştirdikleri belirtti.
Projeyi yaygınlaştırmak için belirlenen kilolarda dönüştürülebilir atık getiren öğrencilere hediyeler verildiğini ifade eden Gündoğan, “Proje kapsamında öğrenciler geri dönüşüm atıklarını okula getiriyor, ekonomiye kazandırıyor. Kağıt, plastik, cam, metal gibi geri dönüştürülebilir atıkları okullarına getiren öğrenciler, bu atıkları okul girişinde bulunan teslim noktasında tarttırarak barkod alıyor ve biriktiriyorlar. Hedef miktarda geri dönüşüm atığı teslim eden öğrenciler okuldan ödülünü alıyor” dedi.
Gündoğan, hazırladıkları projenin TUBİTAK bölge yarışmasında birinci seçildiğini, bunun üzerine projenin paydaşlarını arttırmak istediklerini söyledi.
Kentte projeye 3 okulun dahil olmasıyla toplamda 7 bin öğrencinin bugüne kadar 30 ton atık toplandığını anlatan Gündoğan, şöyle devam etti:
“Projemiz bölge birincisi olarak Türkiye finallerini katılmaya hak kazandı. 25-30 Mayıs’ta Ankara'da projemizi tekrar sergilemeye gideceğiz. Bu proje kapsamında okulumuza yaklaşık 100 bin lira civarında bir gelir sağladık. Bu parayla okulumuzun giderlerini karşılamanın yanı sıra yine çocuklara hediyeler alındı. Geri dönüşümün çöpe atılmasının önüne geçmek adına güzel bir çalışma olduğuna inanıyorum.”
75.Yıl Ortaokul Öğrencisi Berkay Ata Sünbül, projede yer aldığı için mutlu olduğunu söyledi.
Projelerinin çıkış noktasının, okuldaki geri dönüşüm kutularının dolu olmayışı olduğunu anlatan Sünbül, “Bu projeye ilgili artırmak için ödüller vermeye başladık ve bir tartı aldık. Arkadaşlarımız her getirdikleri atıklar karşısında barkot alıyorlar. 30, 50,100 kilogram atığa ulaştığında çeşitli hediyeler kazanıyorlar” dedi.
Projeye destek veren öğrenci velisi Sultan Yılmaz, projenin öğrenciler adına güzel bir çalışma olduğuna dikkat çekti.
Çocukların proje sayesinde evdeki atıkları bir kenara koyarak okula ulaştırdığını kaydeden Yılmaz, projeden dolayı okul idarecileri ve öğrencileri tebrik etti.