Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Bu kararın ardından Osmaniye’de ne gibi çalışmalar yapılacağı da merak konusu oldu.
Kent merkezinde bulunan Hayvan Barınağı’nın yetersizliği, sokak hayvanlarına yönelik şikayetlerin arması gibi konular bu konuda ivedi çalışma yapılmasını kaçınılmaz kılıyor.
Osmaniye halkının sosyal medya hesaplarından paylaşılan onlarca sokak köpeklerinin toplu halde gezerek tehlike oluşturduklarına yönelik görüntüler, bu konuda yetkililerin biran önce harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren 17 maddelik teklifin ardından Osmaniye’de ne gibi çalışmalar yapılacağı merak konusu oldu.
Yetkililer, 2004-2023 yılları arasında kısırlaştırılan hayvan sayısının 2.5 milyon; aşılanan hayvan sayısının 2.8 milyon, sahiplendirilen hayvan sayısının ise 533.004 olduğunu belirtiyor.
Ülke genelinde 105 bin kapasiteli 322 barınak olduğunu ifade eden yetkililer, belediyelerin 4 yılda belirlenen bütçeyi ayırarak barınaklar yapacaklarını aktarıyor.
60 BİN LİRA CEZA!
Bu arada, caydırıcılığın sağlanması amacıyla hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.
Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
OSMANİYE BELEDİYESİ NE YAPACAK?
Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından bu işin ana üstlenicisi olarak Belediyelere büyük görevler düşüyor.
Osmaniye’de de yaşanan sokak hayvanları konusunda Belediyenin ne zaman ve ne gibi çalışma yapacağı merakla bekleniyor.
Bütçelerinde belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.