Her yıl ağustos sonu ve eylül başında başlayan salça yapım sezonu, bu yıl daha erken açıldı. Domateslerin pazara çıkmasıyla birlikte, evde kendi salçasını yapmak isteyen vatandaşlar en kaliteli ürünleri seçmek için yoğun bir ilgi gösteriyor.

OSMANİYE’NİN NOSTALJİ DURAĞI: AYAKKABICILAR ÇARŞISI OSMANİYE’NİN NOSTALJİ DURAĞI: AYAKKABICILAR ÇARŞISI

Sabahın erken saatlerinde hal pazarına akın eden Osmaniyeliler, tarladan gelen taze domatesleri en uygun fiyatlarla almak için dükkan dükkan dolaşıyor. Kilosu 5 ile 10 TL arasında değişen domatesler, satın alındıktan sonra kasalarla taşıma kamyonetlerine yüklenerek evlere veya salçalık biber ve domates işleme tesislerine gönderiliyor.

DOMATES SALÇASI EVDE NASIL YAPILIR?

İlk olarak, domatesleri iyice yıkayıp saplarını çıkarın. Büyüklüğüne göre domatesleri ikiye veya dörde bölün. Kesilen domatesleri derin bir kaba aktararak birkaç gün bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.

3-4 gün sonra, domatesleri ince delikli bir süzgeçle çekirdeklerinden ayırın. Kabuklarından ayrılan domatesler, kırmızı bir püre haline gelecektir. Ardından, ince bir tülbent veya bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi geniş bir tepsiye boşaltarak tuz ekleyip güneşte bekletin.

Güneşte kurutulan domates salçasının üzerini ince bir tülbentle örtüp ara sıra karıştırmayı unutmayın. En geç bir hafta içinde domates salçanız hazır olacaktır. Evinizde böyle bir imkan yoksa, domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ekleyerek salça haline getirebilirsiniz; bu esnada sık sık karıştırarak dibi tutmamasını sağlamayı ihmal etmeyin.

Editör: Bekir Burak CANBOLAT