Buğday hasadının ardından köylerde bulgur kaynatma telaşı hız kazandı.

Çona Köyü’nde Doğal Üretim

Osmaniye’nin Çona Köyü’nde yaşayan Ahmet Traş ve ailesi, daha doğal ve lezzetli bulgur üretimi için bakır kazanlarda hedik kaynatmaya başladı. Bulgur kaynatma işlemi, kurulan ocaklara büyük kazanların yerleştirilmesiyle gerçekleştiriliyor.

Kış Hazırlıkları Başladı

Köy sakinleri, dev kazanlarda büyük bir emekle buğday kaynatarak kış aylarına hazırlık yapıyor. Buğdaylar, yıkanmasının ardından ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda kaynatılıyor. Kaynatılan buğdaylar, daha sonra yerlere serilen çadır ve hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulan buğdaylar, son aşamada bulgur haline getirilmek üzere değirmenlere gönderiliyor.

Geleneksel Yöntemler Sürüyor

Osmaniye’de bazı köylerde ayrıca bulgur sürme ve soku taşında bulgur dövme çalışmaları da devam ediyor. Bu geleneksel yöntemler, bölgenin kültürel mirasının bir parçası olarak yaşatılmaya devam ediyor.

OSMANİYELİ KIBRIS GAZİLERİ, 50 YIL SONRA SAVAŞTIKLARI TOPRAKLARA UĞURLANDI OSMANİYELİ KIBRIS GAZİLERİ, 50 YIL SONRA SAVAŞTIKLARI TOPRAKLARA UĞURLANDI

Osmaniye’deki bu yoğun bulgur üretimi, hem yerel ekonomiye katkıda bulunuyor hem de yöresel lezzetlerin devamını sağlıyor.

Editör: Sedat Kaan Erat