Şeb-i Arus'un 751. Yıldönümü sebebiyle Eğitimci, Şair, Yazar Ahmet Doğru, Şehit Veli Demiryürek Bilim ve Sanat Merkezinde Bilim ve Sanat Söyleşileri kapsamında “Mevlâna’nın Şiiri ve Şiirimizde Mevlâna” adı altında bir sunum gerçekleştirdi. 

Mevlana şiirinin özelliğine, divan edebiyatı geleneğine değinen Doğru, Mevlana’nın Divan-ı Kebir, Mesnevi ve Rubailer adlı eserleri üzerinde durarak, eserlerden hareketle Mevlana’nın 180 bin mısra söylediğini, şiirle dönemine huzuru ve barışı getirdiğini belirtti. 

Doğru, “Divan-ı Kebir, onun iç duygularının bir yansımadır. Bu yansıma cennet esintileri beraberinde getirmiştir. Mevlânâ’nın şiir divanı coşkun gazeller, rubailer ve tercilerle doludur. Mevlana bu şiirlerini sık sık sema ile ney sesiyle birleşirmiş ve sema ayinleri sırasında dile getirmiştir” dedi.

I M G 20241217 W A0023

OSMANİYE BİLSEM’DEN DOĞAYA DESTEK: MİNİK YÜREKLERDEN ÇEVRE İÇİN ÜÇ BESTE OSMANİYE BİLSEM’DEN DOĞAYA DESTEK: MİNİK YÜREKLERDEN ÇEVRE İÇİN ÜÇ BESTE

Doğru, şiirdeki Mevlana etkisine değinirken divan edebiyatı geleneği içinde 15. yüzyıldan itibaren Hüdai Salih Dede, Rahmî, Fasih Dede, Nef’i, Neşâtî, Nâbî, Şeyh Gâlib, Esrar Dede, Keçecizade İzzet Molla, Enderunlu Fazıl, Akif Paşa, Pertev Paşa, Yenişehirli Avnî gibi birçok şairi etkilediğini belirtti. Cumhuriyet Dönemi’nde de Yahya Kemal, Asaf Halet Çelebi, Nazım Hikmet, Âşık Veysel, Arif Nihat Asya, Sezai Karakoç, Zeki Ömer Defne, Halit Fahri Ozansoy, Halide Nusret Zorlutuna gibi birçok şairi etkilediğini vurguladı. 

Nazım Hikmet’in “Ben de müridinim işte Mevlânâ” adlı şiirini de öğrencilere okuyan Doğru, “Mevlana’nın şiirleri ruhun sırlarını taşıyan Nuh’un gemisidir; kutlu nefesleri, kusurlardan uzak durarak tertemiz bir esintiyle bizlere sunmaktadır. Huzur arayanlar için bir anahtar olarak mana âleminin kapılarını bizlere aramaktadır” dedi. 

Doğru, Mevlana şiirlerinde alınacak daha çok dersin, projenin kendilerini beklediğini belirtti.
 

Muhabir: Ümit KAHRIMAN