Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından üç boyutlu skolyoz tedavisi yapıldığı ve hastalara eğitim verildiği bildirildi.
Hastanede görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm.Dr.Nur Alparslan ve Uzm.Fzt.Meltem İslah, açıklamada bulundu.
Uzmanı Uzm.Dr.Nur Alparslan, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki sayılı hastaneden uygulanan 3 boyutlu tedavi programının Osmaniye Devlet Hastanesinde de uygulandığını söyledi.
Skolyoz’un sık karşılaşılan tedavi edilmediğinde ilerleyen üç boyutlu omurga deformitesi olduğunu ifade eden Alparslan, şunları kaydetti:
“Skolyoz, omurganın önden ya da arkadan bakıldığında on derecenin üzerinde sağa ya da sola eğilme durumudur. Okul çağı öncesi erkeklerde biraz daha fazla görülmesine karşın kızlardan üç veya beş kat daha fazla görülür. Sebebi bilinmeyen 10-17 yaş arası en sık gördüğümüz tiptir. Aileyi doktora götüren ilk semptom görüntü bozukluğudur. Hastalar doktora bir omuzun diğerine göre daha yüksekte olması, asimetrik belirginleşme, kürek kemiğinin dışa çıkması gibi şikayetlerle başvurur. Tanı, fizik muayene ve radyografik görüntüleme ile uzman hekim tarafından konulur. Skolyozda tedavi seçenekleri, skolyozkop açı derecesine göre egzersiz, korseleme veya cerrahidir. Tüm tedavi yöntemleri egzersiz kombine edilmelidir. Skolyoz ve yönelik tedavilerde amaç kozmetik açıdan düzgün, dengeli, ağrısız ve stabil bir omurga sağlamaktır” diye konuştu.

OSMANİYE BİLGE SİTESİ DAVASINDA ŞOK GELİŞME: KADİR KARA DA YARGILANIYOR OSMANİYE BİLGE SİTESİ DAVASINDA ŞOK GELİŞME: KADİR KARA DA YARGILANIYOR

Ekran Görüntüsü 2024 06 28 121124EGZERSİZ TEDAVİSİ
Uzm.Fzt.Meltem İslah, egzersizlerde hedefin eğriliğin ilerlemesini önlemek veya geriye döndürmek, omurga ve göğüs deformitelerini durdurarak solunum fonksiyonlarının bozulmasını engellemek olduğunu dikkat çekti.

Ekran Görüntüsü 2024 06 28 121335Tedavide ilk aşamanın hastanın skolyozuna özel egzersiz planlamak olduğunu anlatan İshal, “Egzersiz programı üç boyutlu tedavi, günlük yaşam aktivitelerinin eğitimi, düzeltilmiş pozisyonun korunması ve hastanın eğitilmesini kapsamalıdır. Üç egzersizleri bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından tasarlanır. Tedavisi hastaya özel olup doktor, terapist ve aileyle birlikte ekip çalışması gerektirir. Hastanemiz bünyesindeki skolyoz ünitesinde tanısı fizik tedavi hekimi tarafından konulmuş hastalara üç boyutlu skolyoz eğitimi vermekteyiz. Osmaniye Devlet Hastanesi, üç boyutlu tedavi programı uygulayan Türkiye'deki sayılı hastaneden biridir” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: Ümit KAHRIMAN