Osmaniye Korktu Ata Üniversitesi (OKÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Tuğcu’nun hazırladığı “Urla yarımadası Kuzey Şeridindeki Kıyı Kenar Çizgisi Değişimlerinin Liman Tepe Höyüğü Erken Dönem (Neolitik-Kalkolitik) Yerleşimlerine Olan Etkileri” başlıklı projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 programı altında açıldığı kaydedildi.
Proje Kapsamında Urla Yarımadası’nın Kıyı Kenar Çizgisi Değişimlerinin Antik Yerleşimlerdeki etkisi araştırılacak. Bilimsel değerlendirme süreci tamamlanarak kabul edilen proje ile İzmir Körfezi’nin kuzey batı ucundaki Urla Yarımadası’nın tarihsel süreç boyunca geçirdiği kıyı kenar çizgisi değişimlerinin antik yerleşimlerdeki etkisi ortaya konulacak. Ayrıca, günümüzde su altında kalmış yerleşimlerin stratigrafik değişimleri de araştırılacak. Bu önemli çalışma ile Ankara Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesinden sonra Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, bu alanda çalışmalar yapan üçüncü üniversite olma özelliğini taşıyacak.
Su Altında Kalmış Kültürel Değerlerimizin Araştırılmasına ve Mavi Vatan Politikasına Önemli Destek olacak. Ortaya konulacak bulgular, özellikle başta deprem olmak üzere jeomorfolojik değişimlerin denizlerimizdeki etkisini ortaya koyması açısından önemli bir rol oynayacak. Su altında kalmış kültürel değerlerin araştırılmasına yeni hedefler ve bakış açıları getirecek olan bu çalışma, Mavi Vatan politikasına da destek sağlayacak.
OKÜ Projesi, Mavi Vatan Politikasına destek olacak
Editör: Haber Merkezi
Yorumlar