Muharrem ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2024 dini günler takvimine göre 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayıp 5 Ağustos’a kadar devam edecek.

MUHARREM AYI’NIN ÖNEMİ VE BU AYDA GERÇEKLEŞEN ÖNEMLİ OLAYLAR
Muharrem “haram kılınan, saygı duyulan, yasaklanan” anlamlarına gelir. Muharrem ayı, İslam takvimine göre önemli kabul edilen dört aydan birisidir. Bu ayda savaşmak haram kılınmış, barış ve saygı öne çıkarılmıştır. Manevi değeri yüksek olan bu dönemde ibadetler ve oruçlar önemli bir yer tutar. Müslümanlar, bu ayda huzur ve barış içerisinde yaşamayı hedefler. Muharrem ayı, toplumsal dayanışmanın ve manevi huzurun vurgulandığı bir dönemdir.

Kerbela olayı da bu ayda gerçekleşmiş ve tarihsel önemi büyük bir olaydır. Hz. Hüseyin’in ve yanında ki 72 kişinin Kerbela’da şehit edildiği gün olarak bilinir.

Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bugünde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hazreti Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Hazreti Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı rivayet ediliyor.
Bu olayların Muharrem ayının onuncu gününde yaşanmasına büyük önem atfeden Müslümanlar, bugünü nafile orucu tutarak geçiriyor.

Deprem 6 Şubat’ı hatırlattı: “6 Şubat’ı bir daha hissettik” Deprem 6 Şubat’ı hatırlattı: “6 Şubat’ı bir daha hissettik”

MUHARREM AYI ORUCU
Bu gün için İbni Abbas’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde Yahudilerin Aşure günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sordu. “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber(s.a.v.) “Ben Musa’ya sizden daha layığım” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.” Hz. Peygamber Aşure günü oruç tutmayı teşvik etmiştir.

PEKİ AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
İslamiyete göre, peygamberlerin hayatında önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı Muharrem ayının onuncu günü olanAşure Günü, 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos'a kadar devam edecek. 

Whatsapp Image 2024 07 11 At 14.32.29

AŞURE TATLISINDA HANGİ MALZEMELER KULLANILIR VE NASIL YAPILIR?
Muharrem ayının en önemli simgesi haline gelen Aşure Günü için Osmaniye’de de hazırlıklar sürüyor. Bir çok esnaf aşure malzemesi satışı ile ilgili kampanyaları şimdiden yapmaya başladı. En nefis aşure için işte malzemeler ve tarifi:

MALZEMELER (12 Kişilik)
    1,5 su bardağı (250 gr) aşurelik buğday
    1 su bardağından 1 parmak eksik (125 gr nohut)
    1 su bardağından 1 parmak eksik (125 gr) kuru fasulye
    1 su bardağından 1 parmak eksik (100 gr) kuru beyaz üzüm
    13-14 adet (100 gr) kuru kayısı
    10-11 adet (100 gr) kuru incir
    1 orta boy portakalın kabuğu + suyu
    3,5 su bardağı (650 gr) toz şeker
    20 bardak (4 litre) su

SÜSLEMEK İÇİN:
    Ceviz içi
    Nar taneleri
    Toz fıstık
    Fındık kırıkları
    Hindistan cevizi

1.    Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir düdüklü tencereye alın.
2.    Üzüm incir ve kayısıyı suya koyun en az 30 dakika bekletin. Aşureye ilave etmeden sularını süzün, incir ve kayısıyı doğrayın.
3.    Buğdayın ıslama suyunu süzün, düdüklüye alıp 2 litre su ekleyin ve kaynatın. Düdük öttükten sonra 25 dakika daha pişirin ve suyu ile birlikte büyük bir tencereye alın.
4.    Tencerenin altını ocağınızın orta boy gözünde ve en kısıkta açın, ağır ağır pişmeye devam etsin.
5.    Fasulye ve nohudun ıslama suyunu süzün, düdüklüye alın ve 2 litre su ekleyip kaynatın, düdük öttükten sonra 25 dakika daha pişirin ve suyu ile birlikte buğdayın olduğu tencereye alın.
6.    Portakalı soyun, suyunu sıkın. Doğradığınız portakal kabuklarını düdüklüde 10 dakika haşlayıp süzün.
7.    Portakal suyu ve suyunu süzdüğünüz portakal kabukları, kayısı ve üzümle birlikte aşure tenceresine ilave edin.
8.    15 dakika kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
9.    Aşurenin suyu yoğunlaşmaya başlayınca toz şekeri ilave edin. Şeker eriyip aşure kaynayıncaya ocaktan alın ve kaselere paylaştırın.
10.    Üzeri hafifçe kabuk bağladığında istediğiniz malzemelerle süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun…
 

Muhabir: Rumeysa Nur KARAOSMANOĞLU