Kaktüsler, doğanın kendi kendine yetiştirdiği etkileyici bitkilerdir. Sıcak iklimleri tercih ederler. Ülkemizde, bu bitkilerin en çok rastlandığı bölgeler Akdeniz ve Ege kıyılarıdır. Özellikle Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay çevresinde sıkça görülür. Genelde çöl bölgesinde yetişir olarak bilinirler fakat pek çok bitki türünde olduğu gibi farklı ortamlarda da yaşayabiliyorlar. Akdeniz ikliminde yetişen bazı kaktüs türlerinin ise meyveleri yenilebilir türdedir. Kolay bakılabilmesi ve uzun ömürlü olmalarından dolayı evlerde ve ofislerde kaktüslerin farklı çeşitlerini de görmek mümkün. Radyasyonu önlediği düşünülen bu bitkiler özellikle elektronik cihazlara yakın koyulur.
 Gelin birlikte bu mucizelerle dolu bitkiyi yakından inceleyelim.

Kaktüs Çeşitleri nelerdir?
Kaktüs Caryophyllales takımının 1750 türüne ve yaklaşık 127 cinsine sahip bitki familyasının bir üyesidir. Kaktüs hem Akdeniz ikliminde bahçelerde hem de ev ortamında yetiştirilen, estetik açıdan hoş bir görüntüye sahip ve çok çeşitli boyutları bulunan  bitki türü olarak bilinir.

Whatsapp Image 2024 07 31 At 14.44.15 (1)

 AKDENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN KAKTÜS TÜRLERİ

Opuntia (Dikenli Armut): Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunan halk arasında "Eşek inciri", "Hint inciri", "Frenk inciri", "dikenli incir" olarak bilinen meyveleri yenilebilir olan bu kaktüs türü, sıcak ve kuru koşullara dayanıklıdır.

Echinocactus (Fıçı Kaktüsü): Bu kaktüs, yuvarlak formu ve altın renkli dikenleriyle bilinir. Akdeniz ikliminde bahçelerde başarılı bir şekilde yetişir

Cylindropuntia (Silindirik Kaktüs): Silindirik gövdesi ve dikenleri ile tanınan bu tür, 
Akdeniz ikliminde iyi gelişir.

Ferocactus (Ferokaktüs): Bu tür, dikenli ve yuvarlak formuyla bilinir, sıcak iklimlere uygun bir bitkidir.

Whatsapp Image 2024 07 31 At 14.44.11 (2)

EVDE YETİŞTİRİLEBİLECEK KAKTÜS TÜRLERİ

Schlumbergera truncata: İç mekanda yetiştirilmesi oldukça yaygındır. Yılbaşı döneminde çiçek açar ve çeşitli renklerde çiçekleri vardır.

Bunny Ear Cactus :Bu kaktüsün ise küçük, yuvarlak segmentleri ve "kulak" gibi dikenleri vardır, evde yetiştirmek için idealdir.

Mammillaria elongata: Küçük ve yuvarlak gövdesi ile evde yetiştirilmesi kolay bir kaktüstür ve renkli çiçekler açar.

Echinocereus pentalophus: Küçük ve kompakt yapısıyla ev ortamında kolay bir şekilde yetiştirilebilir.

Mammillaria spinosissima: İnce, parmak benzeri gövdeleri ile tanınır ve iç mekanlarda iyi gelişir.

Echinocactus grusonii: Evde güneşli bir pencere kenarında yetiştirildiğinde, yuvarlak ve dikkat çekici görünümüyle iç mekanlarda estetik bir görünüm sağlar.

Whatsapp Image 2024 07 31 At 14.44.11 (1)-1

EVDE KAKTÜS YETİŞTİRMENİN İPUÇLARI

Güneş Işığı: Kaktüsler bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Güney veya batı cepheli pencere kenarında yetiştirilmesi idealdir.

Toprak: Kaktüsler iyi drene olan toprakları sever. Kaktüs karışımları veya çakıl, kum karışımları kullanılabilir.

Sulama: Kaktüsler az sulama gerektirir. Toprağın tamamen kurumasını bekledikten sonra sulamak, kök çürümesini önler.
Sıcaklık: Kaktüsler sıcak ve kuru ortamları sever, bu nedenle iç mekanlarda kışın düşük sıcaklıklardan korunmalıdır.

KAKTÜS MEYVESİ VE FAYDALARI
Akdeniz ikliminin sıcak ve kuru koşullarını seven kaktüsler doğal ortamlarında büyürler. Yaz aylarının sıcak günlerinde ise meyve verme dönemleri başlar. Tam da şu sıralar, meyveleri olgunluğa ulaşmış durumda. Halk arasında bu meyvenin adı, Frenk inciri, Hint inciri, lap inciri hatta kaynanadili gibi çeşit çeşit isimlerle telaffuz ediliyor. 

Kaktüs meyvesinin sağlık açısından faydalarından da bahsetmeden geçemeyeceğim; İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücut direncini artırıyor ve hastalıklardan korunmada önemli bir rol oynuyor. Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklardan korunmanın yanı sıra, hasta olunduğunda iyileşme sürecini de hızlandırıyor.

Bu doğal meyve, sağladığı zindelik ile depresyon ve stres gibi ruhsal sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca, bağırsakların düzenli çalışmasını destekleyerek kabızlık gibi sindirim problemlerini önlüyor ,yemeklerden sonra oluşan hazımsızlık hissini hafifletiyor.

Rümeysa (100)

Dikenli incirin içeriğindeki potasyum, kalp ve damar sağlığını korumada önemli bir rol oynuyor. Uzun süreli ve düzenli tüketildiğinde cilt sağlığını iyileştirerek, daha ışıltılı bir cilde sahip olmanıza katkıda bulunuyor. Ayrıca, yaşlanma ile birlikte oluşan kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatıyor ve kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.
Meyvenin yapraklarından kaynatıldığında elde edilen hafif jelimsi sıvı, doğal bir cilt bakım ürünü olarak kullanılabiliyor. Besin lifleri açısından zengin olan dikenli incir, mideye uzun süre tokluk hissi sağlayarak kilo yönetiminde de destek sunuyor.

Dikenli incir, sadece lezzetli bir meyve olmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sunarak doğanın şifa kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.
 

Muhabir: Rumeysa Nur Karaosmanoğlu