Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Asgari Ücret ile ilgili ilk kez konuştu

Milyonlarca çalışanın gözünü çevirdiği asgari ücret zammıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçe görüşmeleri sonrasında konuşan Şimşek, asgari ücretin bir komisyon tarafından belirlendiğini vurguladı.

Abone Ol

Milyonlarca çalışanın gözünü çevirdiği asgari ücret zammıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçe görüşmeleri sonrasında konuşan Şimşek, asgari ücretin bir komisyon tarafından belirlendiğini vurgulayarak, "Benim bu konuda yorum yapmam uygun olmaz. Ancak çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" dedi.

"Yüksek Katma Değer Hedefimiz"

Asgari ücretle ilgili değerlendirmelerini sürdüren Şimşek, Türkiye'nin üretim kapasitesini artırma ve katma değerli ürünlere yönelme hedeflerine dikkat çekti. "Gönül ister ki teknolojik ve verimlilik açısından yüksek bir seviyeye ulaşalım, asgari ücretimiz de bu düzeyin çok üzerinde olsun. Bu doğrultuda AR-GE’ye, dijital dönüşüme ve yeşil ekonomiye öncelik veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çalışanlarımızı Enflasyona Ezmedik"

Son yıllarda maaş artışlarına dair verileri paylaşan Şimşek, en düşük memur maaşının reel olarak yüzde 238, dolar bazında ise 238 dolardan 1139 dolara çıktığını ifade etti. Benzer şekilde asgari ücrette de ciddi artışlar sağlandığını belirterek, "Geçen yıl asgari ücret yüzde 107,5 artırıldı. O dönem enflasyon yüzde 65’ti. Bu yıl enflasyon yüzde 44’e revize edildi ve biz yüzde 49 zam yaptık" dedi.

Vergi Politikaları Gündemde

Vergi düzenlemelerine de değinen Şimşek, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının bütçeye 853 milyar liralık bir yük getirdiğini hatırlattı. "Asgari ücrete yeniden vergi mi getirelim? Engelliler, yaşlılar, şehit ve gazi yakınları gibi kesimlere sağlanan vergisel desteklerden de mi vazgeçelim?" sorusuyla eleştirilere yanıt veren Şimşek, AR-GE ve yenilikçi çalışmalara yönelik vergi teşviklerinin önemine vurgu yaptı.

"Zenginlerden Daha Fazla Vergi Alıyoruz"

Bakan Şimşek, şirketlere yönelik vergilendirme politikalarında önemli düzenlemelere gidildiğini belirtti. "Artık çok uluslu şirketler en az yüzde 15, yerel şirketler ise yüzde 10 vergi ödeyecek. Ayrıca taşınmaz satışlarındaki kazanç istisnalarını daraltarak ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarına stopaj vergisi getirerek adil bir sistem oluşturduk. Zenginleri daha fazla vergilendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek’in açıklamaları, asgari ücret artışı ve vergi politikalarına dair tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.