Gündem

BASIN İLAN KURUMU (BİK) GENEL KURULUNDA KİM, NE KONUŞTU?

Abone Ol

Basın İlan Kurumu 32. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı, 29-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Genel Kurul Toplantısı’nın son oturumunda Yönetim Kurulu’nun teklif olarak sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşüldü.

İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonlarında değerlendirilen gündem maddelerine ilişkin hazırlanan raporların okunmasının ardından oylamaya geçildi. Genel Kurul, gayrimenkul alımı ve satımına ilişkin Yönetim Kurulu’na yetki verdi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Genel Kurul üyelerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ‘.tr’ alan adıyla alakalı bilgilendirmede bulunurken, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, basının son dönemde yaşadığı sıkıntılar ile ilan ve reklam gelirlerindeki azalmayı değerlendirdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Umdular ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de tasarruf tedbirleri kapsamında basın sektörünün ilan ve reklam gelirlerindeki olası azalmayı ve buna ilişkin çözüm önerilerini paylaştı.

BİLGİN: BASIN ÇOK ZOR BİR DÖNEMİ YAŞIYOR

Ankara’da gazete sayısının dokuzdan dörde düşmesine ve basın sektörünün yaşadığı zorluklara değinen Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından çıkarılan 24 Saat gazetesinin 51 yıldır yayın hayatını sürdürdüğünü anımsatarak son yıllarda baskı, kağıt ve personel giderlerindeki artışların çeşitli sorunlara neden olduğunu kaydetti.

Bilgin, “Birleşmenin sağlayacağı yararları, maliyetleri en az yüzde 50 daha aşağı indireceğini ve birleşmeyle daha güçlü gazetelerin ortaya çıkabileceğini anlattım. Basın sektörü, 53 yıllık meslek hayatımda gördüğüm çok zor bir dönemi yaşıyor. Çok hızlı bir şekilde değişen çağımızda, yakın bir gelecekte basılı gazetelerin yayımlanması çok zor olacak. Geçen ay İtalya Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun yapay zekayla ilgili bir toplantısına katıldım. Yapay zekanın bizim mesleğimizle kullanılmasıyla ilgili gelişmeleri gördükten sonra gerçekten çok hızlı bir şekilde Türkiye’nin de buna uyum sağlaması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Basın İlan Kurumu’nda 18 yılı Yönetim Kurulu üyeliği olmak üzere yaklaşık 30 yıldır görev yaptığını söyleyen Bilgin, “Basın İlan Kurumu Türk Basını için en önemli kurumlardan birisidir. Zaman zaman yönetimlerle çatışmalarımız, fikir ayrılıklarımız olabilir. Ama bu, Kurum’un öneminden bir şey kaybettirmez. İlan ve reklam aracılık hizmeti komisyonunun kalkmasını istemek, bu Kurumun kapatılması demek. Kurum yokken ‘besleme basın’ diye tabir edilen, iktidarların direk olarak ilanları belirli gazetelere verdiği bir dönem yaşandı. Yani Kurum bir ihtiyaçtan doğdu ve kurulduğundan beri de mümkün olduğu kadar hakça ve eşit olarak dağıtım yapıyor” ifadelerini kullandı.

UMDULAR: HER KONUDA BİRLİKTE GÜÇ OLMANIN TAM ZAMANI

Tasarruf tedbirlerinin basın için büyük sorun oluşturduğunun altını çizen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Umdular, tüm paydaşların adeta sırat köprüsünde olduğunu belirtti.

Medyanın, tasarruf tedbirleri dışında kalması için Basın İlan Kurumu ile birlikte hızlı şekilde kampanyalar yapılması ve çözüm önerilerinde bulunulması gerektiğini söyleyen Umdular, “Ulusal ve yerel basın olarak ortak kampanyalar düzenlenmesi artık kaçınılmaz. Elimizden geleni yaptığımızdan ve iş işten geçmesin diye idari her önlemi almaya çalıştığımızdan emin olunuz. Bu kadar ağır mali tablolar karşısında Anadolu basınının nefesi bu kez gerçekten kesiliyor. Sadece ‘haydi birleşilsin’ demekle de çözüm üretilemiyor. O nedenle her konuda birlikte güç olmanın tam zamanıdır diyorum” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ GENEL SEKRETERİ SİBEL GÜNEŞ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de medyanın tasarruf tedbirleri paketinin dışında bırakılması gerektiğini söyledi.

Bir sonraki Genel Kurul’un 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.