Küçük tedbirler, büyük kayıpları önler Küçük tedbirler, büyük kayıpları önler

Osmaniye de, portakal çiçekleri etrafa güzel kokular yayarken, çocuklar da portakal çiçeğini ipe dizme geleneğini sürdürüyor.

Elek, iğne ve iplik kullanarak, portakal çiçeklerinden kolye yapan çocuklar, hem eğleniyor, hem de annelerinden öğrendikleri bu geleneği devam ettiriyor.

Küçük yaştan beri nisan ayında açan portakal çiçeklerini topladığını belirten Bahar Biçici (32), çiçekleri iğne iplik yardımıyla kolye şekline getirdiğini ve evinin odalarına astığını kaydetti.

Hafif rüzgar estiğinde, portakal çiçeği kokusunun mahalleyi sardığını ifade eden Biçici, portakal çiçeği kokusunun kendisini çocukluğuna götürdüğümü söyledi.

Portakal çiçekleri açtığında baharın geldiğini anladığını söyleyen Biçici, şöyle devam etti:

‘'Küçük yaşlardan bu yana portakal çiçeklerini, kolye veya bilezik gibi yapmayı seviyorum. Biz çocukken portakal çiçeklerinin açmasını dört gözle beklerdik. Kolye veya bilezik gibi dizer, uzun süre kokusu devam etsin diye çimlerin arasına gizlerdik. Şimdi bunu çocuklarıma öğrettim. Onlarda un eleği, iğne ve iplik kullanarak bunu yapmaya başladı. Öğretmenlerine, arkadaşlarına hediye ediyor, odalarına asıyorlar. Evimizin içerisi de mis gibi kokuyor. Bütün çiçekler güzeldir. Fakat portakal çiçeğinin yeri bambaşka benim için. Çiçeğin etrafa yaydığı koku 2-3 hafta kadar sürdüğü için üzülüyorum. Fakat, onu benim için önemli kılanda bu özelliği. Yılda bir kez açıyor ve etkisi sadece birkaç hafta sürüyor.''

Portakal çiçeğinden yaptığı kolyeyi öğretmenine hediye ettiğini söyleyen ilkokul birinci sınıf öğrencisi İlknur Soylu (8), öğretmeninin ‘Bu, ne güzel kokuyor' dediğini kaydetti.

Ödevini yaptıktan sonra arkadaşlarıyla portakal çiçeği toplandığını ifade eden Soylu, ‘'Çiçekleri çok seviyorum. Portakal çiçeği mis gibi kokuyor. Annem portakal çiçeğinden kolye yapabileceğimi söyledi. Ben de kardeşlerimle portakal çiçeği topladım. Un eleğine dökerek iğne yardımıyla ipe dizdim. Öğretmenime, babaanneme, dedeme ve arkadaşlarıma da hediye ettim'' dedi. Ümit Kahrıman

Editör: Haber Merkezi