Ġarḳad, yaprakları gür, dikenli, sağlam bir ağaç türü. Avsec ağacının büyüğüne ğargad diyenler de vardır. Tadı acı, dalları daha sert, yuvarlak kırmızı ve tatlı meyvesi olan bir bitki olarak tarif edilmektedir.

Ġarḳad, yaprakları gür, dikenli, sağlam bir ağaç türü. Avsec ağacının büyüğüne ğargad diyenler de vardır. Tadı acı, dalları daha sert, yuvarlak kırmızı ve tatlı meyvesi olan bir bitki olarak tarif edilmektedir.

Filistin bölgesinde daha çok yetişmektedir.

Eskiden Medine’deki Baki mezarlığının bulunduğu yerde de bu ağaçlardan varmış, İslam’ın Medine’de yayılmasından sonra bunların kesilip mezarlık haline döndürüldüğü ifade edilmektedir.

Yahudiler, Hz. Musa’nın (as) asasının ğargad ağacından olduğunu ileri sürerler ve bundan dolayı bu ağaca özel olarak ihtiram göstermektedirler.
Yahudiler tarafından Beyt-i Makdis ve çevresine bol miktarda ğargad ağacı dikilmiştir. Bu durum, Yahudilerin Müslümanlarla yapılacak savaşta bunların arkasına saklanma heveslerinin bir yansıması olarak görülmektedir.

Kıyamet öncesinde Müslümanlar ile Yahudiler arasında büyük bir savaşın olacağı hadislerde haber verilmiştir.

Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre Rasulullâh (sav) şöyle buyurmuştur: “Müslümanlarla Yahudiler savaşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. O savaşta Müslümanlar (galip gelerek) Yahudileri öldürecekler. Ancak (bu hengamede bazı) Yahudiler, taşın ve ağacın arkasına saklanacaklar. Bu durumda taş veya ağaç; “Ey Müslüman, Ey Allah’ın kulu, şu arkamdaki Yahudi’dir, gel de onu öldür!” diye haber verecektir. Ancak ġarḳad ağacı müstesna, çünkü o, Yahudilerin ağaçlarındandır.” (Müslim, Fiten, 82)
Bu hadis-i şerife göre Müslümanlarla Yahudiler arasında bir savaşın olacağı, bunun kıyamet öncesinde meydana geleceği haber verilmektedir. Bu savaşta Müslümanların galip geleceği, Yahudilerin saklanacak yer arayacakları, taş ağaç ne bulursa arkasına saklanmaya çalışacakları haber verilmektedir. Arkasına saklandığı taş ve ağaç hemen Müslümanı çağıracak, arkamda Yahudi var gel öldür diyecektir.Ancak ğargad denen ağaç arkasına saklanan Yahudileri ihbar etmeyeceği, onun dışındakilerin arkamda Yahudi var diye ihbar edeceği bildirilmektedir.

Günümüz harp teknolojileri açısından bir taşın veya ağacın arkasına saklanmanın hiçbir şey ifade etmeyeceği açıktır. Taşların ve ağaçların seslenmesi de bildiğimiz bir seslenme olmayacağı açıktır. Bu durum ancak peygamber mucizelerinde vardır. Bu şekilde ağaçların ve taşların seslenmesi imtihan sırrına da uygun olmaz. Eğer öyle olsaydı her iki taraf da tedbir alabilirdi. Müslümanlar ğargad ağacını gördüğünde arkasında bir Yahudi olabileceği ihtimalini göz önünde bulundururdu. O zaman hadisin vermek istediği mesaj daha farklı anlaşılmalıdır.

Hava, deniz ve kara vasıtalarının savaş teknolojilerinde kullanılması dikkate alındığında, termal kameralarla gözetlemelerin yapıldığı bir zamanda, savaş esnasında taşın ve ağacın arkasına saklanmanın hiçbir önemi kalmayacaktır. Hal böyle olunca ğargad hadisinin farklı yorumlanmasına ihtiyaç vardır.
Hadiste geçen savaş tabiri gerçek savaşı ifade ettiği gibi, mücadeleyi, soğuk savaşı, çatışma ve düşmanlığı da ifade etmektedir. Bugün itibariyle medya ve iktisadı konular üzerinden yapılan savaşları da içine alacaktır. Hadisin ifadesine çok boyutlu olarak bakılmalıdır.
Soğuk savaş başlıyor. Olayın tarihi seyrine kısaca bir göz atalım.

Konuya devam edeceğiz.