Balık Fiyatlarında %70'e Varan Düşüş Kapıda Balık Fiyatlarında %70'e Varan Düşüş Kapıda

Netfix’in kısa sürede büyük beğeni toplayan ünlü yapımı, yönetmenliğini Burcu Alptekin ve Erdem Tepegöz’ün üstlendiği, senaryosunu Nuran Evren Şit’in yazdığı, başrollerini Tuba Büyüküstün, Seda Bakan ve Boncuk Yılmaz’ın paylaştığı romantik ve dram türündeki Zeytin Ağacı dizisinin 2. Sezonu 11 Temmuz Perşembe günü yayına girdi. Dizi ilk Sezonda “Aile Dizimi” konusunda büyük ilgi ve merak uyandırmıştı. Yeni sezon da izleyicileri ile buluştu.

Peki aile dizimi nedir?
Aile dizimi, esasında bir psikoterapi yöntemidir ve geçmişi 90’lı yıllara dayanır. Ünlü Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından geliştirilen aile dizimi terapisi ailelerin görünmez bir bağ ile birbirlerine nesilden nesle bağlı oldukları hipotezine dayanır. Bireylerin aile geçmişindeki travmaların ve dinamiklerin bugünkü yaşamlarını nasıl etkilediğini anlamaya yönelik bir terapi yöntemi.

Bireylerin bilinçdışı düzeyde aile geçmişlerinden nasıl etkilendiğini keşfetmelerine yardımcı olur. Aile diziminde, terapist ve katılımcılar genellikle grup ortamında çalışarak, aile üyelerinin temsilcilerini kullanarak bir “dizi” oluşturur. Bu temsilciler, bireylerin aile dinamiklerini ve ilişkilerini görselleştirir bu sayede katılımcılar, aile sistemindeki gizli dinamikleri ve çözülmemiş duygusal bağları keşfeder. Böylece aile dizimi, kişinin yaşamında tekrar eden sorunların kaynağını anlamaya ve bu sorunları çözmeye yönelik farkındalık kazanmasına yardımcı olur.

Bert Hellinger ile aile dizimi hipotezine uygun gördüğü travmalar şunlar:
Zihinsel veya fiziksel rahatsızlıklar
Taciz veya tecavüz
Cinayet
İstismar
İşkence görme
İntihar
Ani ölümler
Terk edilme
Aldatılma
Boşanma
Kürtaj
Düşük yapma

Bert Hellinger’e göre kişilerin asıl temeli kuşaklar öncesine ailelerine uzanır. Ailelerin yaşadığı tüm travmatik olaylar DNA aracılığı ile aile fertlerine aktarılır ve her fert travmatik yaşanmışlıklar ile bütünleşir der. Öte yandan geçmişten alınan bu olay örgüsünün geleceği de etkilediğini söyler.
Zeytin Ağacı dizisi de Bert Hellinger’in “Aile Dizimi” psikoterapi yöntemini ön plana çıkartarak büyük beğeni topladı.
 

Muhabir: Rumeysa Nur KARAOSMANOĞLU