Yurt dışı seyahatlerini etkileyecek önemli bir değişiklik kapıda olabilir: 2024 Yurt dışı çıkış harcının artışı. Seyahat planları olan vatandaşlar, bu artışın ne zaman gerçekleşeceğini merak ediyor. Peki, "2024 Yurt dışı çıkış harcı ne zaman artacak?" Bu konuda bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde...

2024 Yurt dışı çıkış harcı ne zaman artacak?
Yurt dışı çıkış harcının ücreti güncellendi. Artık bu harç, her yıl, bir önceki yılın Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak. Peki, bu yıl yurt dışı çıkış harcı ne kadar olacak ve artış ne zaman yürürlüğe girecek?

Şehit Mehmet Fatih Çangır kimdir? kaç yaşında, nereli Şehit Mehmet Fatih Çangır kimdir? kaç yaşında, nereli

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni Vergi Paketi çerçevesinde yurt dışı çıkış harcının 150 TL'den 500 TL'ye çıkarılacağını duyurmuştu. Ayrıca, bu yeni harç miktarı her yıl yeniden değerleme oranında artış gösterecek. Yeni ücret olan 500 TL'lik harç pulu, 12 Ağustos itibarıyla geçerli olacak.

Yeniden değerleme oranı nedir?
Vergi Usul Kanunu’nun 298. maddesi uyarınca hesaplanan ve yurt içi üretici fiyat endeksini (Yİ-ÜFE) yansıtan değer, yeniden değerleme oranı (YDO) olarak adlandırılır. Her yıl Ekim ayında açıklanan bu oran, bir sonraki yıl için geçerli olan vergi ve harçlara uygulanacak zam oranını belirler.

2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlenmiştir. Bu orana göre, 2024 yılında trafik cezaları, araç muayene ücretleri, vergiler, köprü ve otoyol geçiş ücretleri ile pasaport ve ehliyet harçlarında yüzde 58,46 oranında bir artış gerçekleşecektir.

Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlar üzerindeki yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar artırma veya azaltma yetkisi bulunmaktadır. 2023 yılında açıklanan yüzde 122,9 oranındaki yeniden değerleme oranı üzerinde yetki kullanan Cumhurbaşkanı, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışını yüzde 61,5 olarak belirlemiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ