Yerel seçimler sona erdi. İbrahim Çenet ve yönetim işe başladı. Vatandaş Belediye Başkanını ve ekibini sokaklarda görmenin şokunu yaşıyor. Sokakları adım adım gezen, gördüğü her eli sıkan, herkese samimi ve sıcak yaklaşan, ekibini Osmaniye’nin itimadını kazanmış genç ve başarılı kişilerle kuran bir Başkan portresi güzel bir rüya hissi veriyor.
Başkanın kısa sürede sorunların farkında olduğunu ortaya koyması, müdahale edilebilecek sorunlara derhal müdahale etmesi, vatandaşlarla özellikle çocuklar ve gençlerle güzel ilişkiler kurması alışılmamış bir tablo. Vatandaşın sesine kulak veren, sorunlar karşısında vatandaşla aynı hissi paylaşan bir yönetim hiç şüphesiz sorunların çözülmesi için olmazsa olmaz bir gereklilik. İkinci adım sorunları çözme becerisi, yeni bir şehir, yeni bir şehir kimliği ve hepsinden önemlisi yeni bir yönetim modeli oluşturabilmek. Vatandaşı duymayan, vatandaşla karşılaşmamak için şehre uğramayan, bakımsız, sahipsiz bir şehre rağmen hiçbir sorumluluk hissetmeyen bir yönetimin arkasından göreve başlamak kolay değil. Belediyenin imajının düzeltilmesi doğru projeler ve insanüstü bir gayretle mümkün. Kapalı kapılar ardında neyin konuşulduğu bilinmeyen icraatsız bir Belediyeden şeffaf, dinamik, dürüst, vizyon sahibi, Belediyecilik dinamiğini vatandaştan daha iyi bilen, çevreye ve hukuka saygılı yeni bir Belediye modelinin hayata geçirilmesi en büyük temennimiz. İlk izlenimler bunun son derece mümkün olduğunu açık açık gösteriyor.
Tavizsiz ve doğru bir imar modeli, özellikle gençlerin kültürel ve sportif ihtiyaçlarına cevap verecek sosyal tesisler, kitap kafeler, kütüphaneler, bakımsız ve verimsiz tesislerin elden geçirilip hayata kazandırılması, şehre yeni bir kimlik ve ufuk kazandıracak yeni cadde ve çarşı projeleri, tabela kirliliğinin neden olduğu varoşluğa izin vermeyen etkili adımlar herkesin beklentisi.
Yolları delik deşik, kaldırımsız, çer çöp içinde yaşamaya mahkum edilen bir şehrin sadece kişisel gayretlerle düzelmesi de mümkün değil. Vatandaşta şehir, kültür, çevre ve iklim farkındalığı oluşturmak da ancak güçlü bir kurumsallıkla mümkün. Modern şehir özelliklerini yakından takip etmek, Osmaniyeliye her şeyin en iyisini layık görebilmek için Osmaniye’ye sırt dönmemek gerekir. Yeni yönetimin bunun farkında olduğunu görmek son derece umut verici. Gerek Başkanın gerek Başkan yardımcılarının halkla sıcak temas kurması ve halkın güvenini kazanan kişilerden oluşması yepyeni bir başlangıç noktası.
Acizane önerilerimiz Belediyenin vatandaşla iletişim kurduğu kurumsal ağın güçlendirilmesi. Vatandaşın telefonla veya dilekçe ile bildirdiği talep ve şikayetlerin ne şekilde takip edildiği, nasıl neticelendirildiğinin kurumsal bazda takip edilmesi.
İstanbul ve Ankara gibi Belediyelerde başarıyla uygulanan ve sorunlara derhal müdahale imkanı sağlayan “Beyaz Masa” modelinin etkili şekilde hayata geçirilmesi.
Belediyenin finansal durumunun sıkı denetlenmesi ve kamuoyuyla paylaşılması. Sorumluların gözünün yaşına bakılmadan, Cengiz Yasaları uygulanıyormuşçasına etkili hesap sorulması.
Belediye meclisine halkın katılımının teşvik edilmesi ve sorunların bizzat yerinde denetlenmesi. Her sokağın fotoğrafının çekilmesi ve mahallelere uygun mantıklı projelerin hayata kazandırılması, en azından yatırım planına alınması.
Yeni ve modern bir şehir kimliğine ihtiyacı olduğunda kuşku bulunmayan Osmaniye için sürdürülebilir ve tutarlı bir şehir modelinin ortaya konulması. Altı kaval üstü şeşhane yaklaşımlar yerine mütevazi, bakımlı, tertipli, planlı bir şehir modeline geçilmesi. Bununla ilgili imar kurallarının belirlenmesi ve tavizsiz şekilde uygulanması.
Standart ve ezbere yapılan park modellerinden vazgeçilmesi ve yepyeni modern park ve dinlenme alanlarının yapılması. Bu alanları kirletenlere idari para cezası tesis edilmesi.
Gençlerin bilimsel ve kültürel gelişimini sağlayacak projelerin her mahalleye ulaşacak şekilde yaygınlaştırılması ve bu konuda her türlü kamu kurumu ile etkili iletişim kurulması.
Ağaçlandırmanın teşvik edilmesi ve mümkün olduğu kadar iklime uygun ağaç dikilmesi. Şehir içinde ağaç dikilmeye müsait her alana ağaç dikilmesi.
Milyonlarca lira harcanarak yaptırılan ancak kısa sürede işlevsiz hale gelen Masal Parkın yeşilin, kültürün, sosyal etkinliklerin yapıldığı bir alana dönüştürülmesi ve gençlere armağan edilmesi.
Geçici bir çözüm olarak oluşturulan ve şehrin en kalabalık noktalarından birisine yerleştirilen, bu nedenle ağır bir park sorununa neden olan konteynır çarşınınesnafı mağdur etmeyecek şekilde kademeli olarak kaldırılması.
Yeni Belediye Başkanımıza ve ekibine başarılar diliyoruz. Allah yardımcıları olsun.