Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret zammı için son tahminler ne yönde? Önceki dönemlerde asgari ücrete ara zam yapılırken 2024 yılı için bir ara zam olmamıştı. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi yeni yılda uygulanacak zam oranını bekliyor.

ASGARİ ÜCRETTE YIL SONU ENFLASYON MU BAZ ALINACAK?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Biz hiçbir zaman toplumun hiçbir kesimin alım gücünün enflasyona ezdirilmesine rıza göstermedik. Asgari ücrette geçmiş yıllar boyunca bu hassasiyetle davranıldı. Halihazırda düzey de böyle belirlendi. Yıl sonu itibarıyla gerçekleşen enflasyon dikkate alınacak hem de bir enflasyon öngörümüz var bu dikkate alınacak. Rekabet gücünü sağlamak, işsizliğin yükselmemesini sağlamak gibi pek çok hassasiyeti işveren, işçi kesimi bir arada değerlendirecek. TÜRK-İŞ başkanımız şimdi konuşulmasın diyor bence bu önemli bir tespit. Bunu konuşmamız bile enflasyon oluşturuyor diyor. Ben de aynı kanaatteyim, vakti geldiğinde tüm kesimler bir araya gelir. İşçi ve işveren kesimlerinin ortak akılla isabetli karara bizleri taşıyacağını öngörüyorum.

Boyner 'den "İndirim Korumalı Alışveriş" uygulaması Boyner 'den "İndirim Korumalı Alışveriş" uygulaması

ASGARİ ÜCRETTE İLK TOPLANTI TARİHİ BELLİ Mİ, SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK, DİĞER YILLARDAN FARKLI OLACAK MI?

Bakan Işıkhan: Ekonomimizin genel istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirlenecek.

Asgari ücret milyonlarca vatandaşımızı hem doğrudan hem dolaylı olarak ilgilendiren önemli bir konu. Çalışma hayatımızın temel taşlarından bir tanesi. Asgari ücreti belirlemek için aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. Komisyon toplanacak, çalışmalarını belli bir dönem sürdürecek ve sonrasında nihayete erdirdikleri, işçiyi, işvereni memnun edecek rakamın gündeme gelmesi ve karar verilmesi söz konusu olacaktır. Biz her zaman işçimizin işverenimizin maksimum faydayı elde etmesini sağlıyoruz. 2025 yılı asgari ücreti belirlerken bu hassasiyeti sürdüreceğiz. Çalışanların satın alma gücünü korumak önemli. Ekonomimizin genel istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirleneceğini umut ediyorum.

YIL SONU ENFLASYONUYLA İLGİLİ ÜÇ FARKLI SENARYO!

Peki asgari ücrette zam için hangi oranlar masada? Enflasyonun üzerinde zam olur mu? Refah payı gibi eklentiler söz konusu olur mu?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl gerçekleşecek enflasyon OVP tahminine göre %41,5’tir. 2025 yıl sonu enflasyonu ise %17,5 olarak hedeflenmektedir. Bu yıl Eylül ayına kadar %35,86 oranında enflasyon farkının kesinleştiğini söyleyebiliriz. Daha Ekim, Kasım, Aralık ayı enflasyon rakamları bekleniyor. Burada geri kalan her ay için %1’lik enflasyon olursa o zaman yıllık enflasyon %39,98 olacak.

Eğer geri kalan üç ayda aylık bazda enflasyon %2 çıkarsa yıl sonu enflasyonu 44,17 olur. Son olarak her bir ay için %3 enflasyon gelirse bu durumda %48,45’lik yıl sonu enflasyon farkı olacağını hesaplıyoruz.

ZAM İÇİN KONUŞULAN ORANLAR NE?

Asgari ücretle ilgili bir tahminde bulunmak gerekirse %20 ile %50 arasında bir artış olacağını söyleyebiliriz. Biraz daha bu bandı daraltırsak asgari ücrete %30 oranında bir zam olursa yeni asgari ücret 22.102 TL olacaktır. %40 oranında zam yapılırsa yeni asgari ücret 23.802 TL seviyesine gelecektir. Ben bu iki oran arasında bir zam yapılacağını düşünüyorum.

Muhabir: BEKİR BURAK CANBOLAT