İhlas Vakfı'nın teknolojinin her alana yayılmasıyla birlikte Robotik ve Kodlama eğitimi verdiği Gelecek Vadisi programında yetişen gençler, eğitimde yapay zeka kullanımını yaygınlaştırmayı hedefledikleri “LALA AI” adlı uygulamayla Teknofest'in Eğitim Teknolojileri Yarışması kategorisinin final bölümünde yarışıyor. Projenin takım üyelerinden Taha Murat Kurucan, “Eğitimle yapay zeka entegrasyonunu sağlayarak, öğretmenler nezdinde yapay zeka kullanımının daha hızlı yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu” diye konuştu.
Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin (TEKNOFEST) 25 alanda düzenlenen teknoloji yarışmalarının finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde başladı. 1 milyon 650 bin yarışmacının başvurduğu yarışmalar, 49 ana kategori ve 127 alt kategoride yapılıyor. Yapay zekadan haberleşmeye, biyoteknolojiden tarım teknolojilerine uzanan yarışmaların finalinde bin 270 takım, 6 bin 514 finalist dereceye girmek için mücadele ediyor. 49 ana kategori arasında yer alan Eğitim Teknolojileri Yarışması'nda finale kalanlar arasında ise İhlas Vakfı Gelecek Vadisi programında yetişen gençler yer alıyor.

Matematikle Değerleri Birleştirerek Öğrencileri Geleceğe Hazırlıyor! Matematikle Değerleri Birleştirerek Öğrencileri Geleceğe Hazırlıyor!

Üniversite mezunu 10 gençten öğretmenlere özel proje
Öğretmenlerin iş yükünü azaltmayı, eğitimde kaliteyi artırmayı ve eğitimde yapay zeka kullanımının yaygınlaştırmayı hedefleyen “LALA AI” adlı uygulamayı hayata geçiren Gelecek Vadisi ekibi, projelerinin sunumunu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest'te yapıyor. 10 kişinin yer aldığı Gelecek Vadisi takımı üniversite mezunlarından oluşuyor.

“Öğretmenler, ekstra bir eğitime ihtiyaç duymayacak”
Proje ekibinden Makine Mühendisi Taha Murat Kurucan, platformun öğretmenlere ders planlaması, değerlendirme ve materyal üretimi gibi konularda yardımcı olan 50'den fazla yapay zeka asistanı sunduğunu aktardı.
Kurucan, aynı zamanda öğretmenlerin LALA AI üzerinden interaktif asistanlar ile öğrencilerle etkileşimde bulunabileceğini açıklayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Öğretmenlerimiz haftalık 50 saatlik çalışmalarında sadece 25 saat öğrencilerle etkileşim içinde, geri kalan 25 saatte ödev ders sınav hazırlıkları, bunların geri dönüşlerine bakmak, idari işler gibi konulara vakit harcıyorlar. Biz platformumuzda öğretmenlerimizin de desteğiyle 50'den fazla yapay zeka asistanı geliştirdik. Bu yapay zeka asistanları sayesinde öğretmenlerimizin saatler süren işi dakikalar nezdinde azalıyor. Tüm dünyada yapay zeka kullanımı yüzde 5'in aşağısında, en büyük sebebi de yapay zeka kullanımının zor olması. Ama öğretmenler bizim programımızı kullandığı zaman ekstra bir eğitime ihtiyaç duymadan, kendi ihtiyaçlarını program üzerinden gerçekleştirebilecek. Mesela öğretmenlerimiz her öğrenci için karne notlarına farklı yorum yazıyor, bizim yapay zeka programımızı kullandıklarında birkaç dakika içinde hazırlayabilir. Aynı zamanda öğretmenlerimiz; kod bilgisi olmadan her öğrencisine özel bir yapay zeka oluşturabiliyor ve eğitebiliyor, ardından bu yapay zekayı öğrencisine gönderebiliyor, öğrencisi bu yapay zeka ile ödev ve sınav tekrarı yapabiliyor. Ve bunları yaparken de öğrencisi ters bir durum varsa öğretmene konuyu raporlayabiliyor, kısaca güvenli bir yapay zeka ortamı oluşturmuş oluyor. Eğitimle yapay zeka entegrasyonunu sağlayarak, öğretmenler nezdinde yapay zeka kullanımının daha hızlı yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu”.

Kaynak: İHA