Ülkemizde yaşayan Suriyeliler'e kötü sonuçlar doğrurabilecek gerilim, kavga gibi problemlerin önüne geçilebilmesi için harekete geçildi.
“Mültecilere Ev Sahipliği Yapan Belediyelerde Kapsayıcı Sıfır Atık Yaklaşımı Aracılığıyla Sosyal Uyumun Sağlanması Projesi” ile aynı zamanda atık yönetimi konusunda belediyelerin kapasitelerinin geliştirilmesi ve yerel düzeyde dayanaklıklarının da artırılması amaçlanıyor.
NE KADAR BÜTÇE AKTARILDI?
Başlatılan projeye yönelik, ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu tarafından 8 milyon 510 bin dolar bütçe aktarılan ve olası kötü bir sonuç doğurmanın önüne geçilebilmesi adına çöplerin geri dönüşüme kazandırılması biriken çöp ve atıkların azaltılmasına yönelil çalışmalar başlatıldı.
PROJEDEKİ AMAÇ NE?
Ani nüfus artışıyla birlikte üretim ve tüketim bakımından çöp ve atıklar insan fazlalığından dolayı daha çok artmış durumda. Farklı kültürlerin bulunduğu yaşam alanlarında gerilimin azaltılmasında bu projenin yardımcı olması hedefleniyor.
PİLOT İLLER AÇIKLANDI!
Başlatılan projeyle birlikte gerilimin azaltılmasından ziyade daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi adına projenin uygulama alanı olarak Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Mersin, İzmir ve Hatay şehirleri pilot olarak seçildi. Üç yıl sürecek proje çerçevesinde, belediyelere mevcut durum tespiti sonrasında ihtiyaç duyulan ekipman desteği sağlanacak. Atık toplayıcıları belediyeler tarafından kayıt altına alınacak. Atık başına yapılan ödemeler dijitalleştirilecek.
Kartlara para yüklenerek mobil marketler oluşturulacak. Mülteci odaklı hizmetler verilecek. Sıfır atık konusunda eğitimler düzenlenecek. Ayrıca mevsimsel işçilere yönelik de eğitim çalışmaları yapılacak. Kooperatifler ile atık yönetimi konusunda iş birliği sağlanacak.
Türkiye'de yaşayan Suriyeli'lere çöp eğitimi verilecek, Verilecek olan bütçe miktarı açıklandı
Ülkemizde yaşayan Suriyeliler'e kötü sonuçlar doğrurabilecek gerilim, kavga gibi problemlerin önüne geçilebilmesi için harekete geçildi.
Muhabir: Sedat Kaan ERAT
Yorumlar