Mersin'de Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız deniz aracı (İDA) OKHAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladı.
Mavi Sularda Yüksek Performans
Mersin Teknopark’ta faaliyet gösteren Kayacı Savunma tarafından 2018 yılında üretimine başlanan OKHAN, zorlu deniz koşullarında görev yapabilmesi için tasarlandı. 11,5 metre uzunluğa ve 7 ton ağırlığa sahip olan bu otonom deniz aracı, 390 beygirlik motoruyla 27 knot hıza ulaşabiliyor. Ayrıca, 350 deniz mili seyir menzili ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde birçok görevde kullanılabilecek özelliklere sahip.
Kayacı Savunma AR-GE Direktörü Prof. Dr. Caner Özdemir, “OKHAN, radar, termal ve gece görüş kameraları gibi teknolojileri sayesinde yapay zeka desteğiyle görevlerini sorunsuz yerine getiriyor. İlk olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kullanılacak,” dedi.
Yerli ve Milli Üretim
Prof. Dr. Özdemir, aracın hem platformunun hem de yazılımının tamamen yerli imkanlarla geliştirildiğini vurguladı: “OKHAN, gerektiğinde silahlı ya da kamikaze İDA’ya dönüştürülebiliyor. Elektronik parçalar ve sensörler hariç, tüm sistemler yerli ve milli olarak tasarlandı.”
İhracat İçin Büyük İlgi
Mersin Valiliği, Mersin Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Organize Sanayi Bölgesi'nin desteğiyle geliştirilen OKHAN, ulusal ve uluslararası fuarlarda yoğun ilgi gördü. Özdemir, “Dünyada İHA ve İDA teknolojilerinde büyük bir yarış var. Türkiye, bu alanda önemli bir konumda. OKHAN’ın ihracat potansiyeli oldukça yüksek ve yurt dışından talepler gelmeye başladı,” diye konuştu.
Envantere Girmek İçin Gün Sayıyor
Şu anda Savunma Sanayii Başkanlığı envanterine girmeye hazırlanan OKHAN, Türkiye'nin İDA alanında uluslararası başarısını pekiştirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.