Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 4. Olağan Genel Kurul Toplantısında mevcut Başkan Nuri Kolaylı, güven tazeledi. Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti (CGC) Başkanı Ali Cihangir de yönetim kurulunda yer aldı.

Kütahya Dumpınar Üniversitesi’nde yapılan kongrede, ülke genelinden 93 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi. Divan Başkanlığı’na Nazmi Bilgin’nin yaptığı kongrenin Başkan Yardımcılığına Mustafa Arslan, Yazmanlıklara Şevket Erzen ve Erkan Sağlam oy birliği ile seçildi.

Kütahya Valisi Musa Işın ile Kütahya Belediye Başkan Vekili Kemalettin Ekici’nin de katıldığı genel kurulun açılışında, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından ilk olarak Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ‘hoş geldiniz’ konuşması yaptı. Daha sonra konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TGK’nın Türkiye’nin en üst çatı basın meslek kuruluşu haline geldiğini hatırlattı.Whatsapp Görsel 2024 05 25 Saat 13.33.16 D5B75873Sektörde yaşanan sorunlara ve konfederasyon çatısı altında gerçekleştirilen çalışmalara değinen Kolaylı, 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişimi sürecinde konfederasyonun aldığı tavrı ve yaşananları anlattı.

Mesleki çalışmalar hakkında bilgi veren Kolaylı, şunları kaydetti:
“2022 yılının ilk yarısında Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin ortak imzalarıyla “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM gündemine geldi. Kanun teklifi, şu an tek tek okuyarak zamanınızı alamayacağım kadar çok sayıda olumsuz maddeyi içeriyordu. Bu gelişme üzerine, yol arkadaşlarım Sefa Özdemir, Mustafa Arslan ve Sinan Tunç ile birlikte adeta Ankara’da kamp kurduk ve Onursal Başkanımız Nazmi Bilgin’in katılımıyla TBMM’nin kapısını her gün aşındırdık. Sektörümüzü ve basın çalışanlarını zor durumda bırakacak maddeleri tek tek ele aldık, nedenlerini ve sonuçlarını rapor haline getirdik. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na ve TBMM Adalet Komisyonu’nda raporlarımızı sunduk, komisyonlarda söz aldık, konuşmalar yaptık, çekincelerimizi ortaya koyduk.”
Kolaylı, pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basının, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Whatsapp Görsel 2024 05 25 Saat 13.31.08 C641Ddf3
Yerel basının tek gelirinin abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlar olduğunu hatırlatan Kolaylı, şöyle devam etti:
“Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır. Örneğin, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesi konusunda çalışıyoruz. Değerli başkanlarım illerinin milletvekillerine geçtiğimiz hafta içinde konuyu aktardı ve destek istedi. Umuyorum bu sorunu da dayanışma içinde aşabiliriz” 

TÜRÇEV ve EKAD ortaklığıyla, "Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular" projesi sürüyor. TÜRÇEV ve EKAD ortaklığıyla, "Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular" projesi sürüyor.

Whatsapp Görsel 2024 05 25 Saat 10.56.59 125B1171
Kolaylı, sektörde yaşanan çok önemli bir diğer sorununda darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler olduğuna dikkat çekti.

Sektörde, yasal düzenleme eksiklerinden kaynaklanan sorunların yanında, çalışma koşullarının neden olduğu olumsuzluklar da yaşandığını vurgulayan Kolaylı, şunları kaydetti:
“Demokratik ülkelerde medya kurumları çeşitli yöntemlerle devletler tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de de devlet desteği, resmî ilanlar yoluyla gerçekleşmektedir. Basın İlan Kurumu’nun fiyat tarifesinde 2023 yılı sonunda yapılan ve onaylanarak yürürlüğe giren artış sayesinde yerel gazetelerimiz 2024 yılına rahat bir nefes alarak girme olanağı bulmuştur. Ancak; ilanların birleştirilmesi, işlerin bölünerek ilan sınırları dışına çıkması, doğrudan alım ve acil alım yöntemlerine sıklıkla başvurulması, kooperatif ve dernek ilanları ile özel eğitim kurumu ilanlarının yayın zorunluluğunun kaldırılması gibi nedenlerle resmi ilanlarda ciddi oranda azalma meydana gelmektedir. Bu sorun çözülmelidir.”

AĞIR KOŞULLAR
Kolaylı, BİK “Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği”nin başta yerel gazetelerin kurduğu internet haber siteleri olmak üzere tüm internet haber siteleri için ağır koşulları içerdiğini söyledi. Yönetmelik gerekliliklerinin tekrar gözden geçirilerek, yerel gazetelerin ve internet haber sitelerinin desteklenmesini beklediklerini dile getiren Kolaylı, “15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın kartı sahibi basın mensuplarına yeşil pasaport verilebilmesine yönelik iktidar ortağı MHP tarafından meclise sunulan kanun teklifi, yıllardır gündeme getirdiğimiz bir sorunumuzun çözümü yönünde sevindirici bir gelişmedir. Beklentimiz bu teklifin 10 yıl basın kartı taşıyan basın mensuplarıyla eş ve çocuklarını kapsamasıdır. Türkiye genelinde yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan televizyon kanallarının ortak sıkıntısı Türksat yayın giderleri, RTÜK’e ödenen ücretler gibi diğer yayın mecralarında olmayan masraflar nedeniyle girdi maliyetlerinin artmasıdır. Radyolar da aynı sorunu yaşamaktadır. RTÜK Yasası günümüz koşullarına göre mutlaka yeniden ele alınmalı, RTÜK gelirlerinin bir bölümü, kurumsal yerel radyo ve televizyonlara destek olarak verilmelidir.

KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI EKİCİ:
Kongreni açılış konuşmaları bölümünde konuşma yapan Kütahya Belediye Başkan Vekili Kemalettin Ekici ise basının önemine dikkat çekti.
Gazetecilerin toplumsal açıdan önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çeken Kütahya Belediye Başkan Vekili Kemalettin Ekici, “Doğru ve dürüst haberciliğin önemi her geçen artmaktadır. Bilgiye ulaşmak teknolojinin gelişmesiyle birlikte kolaylaşırken, doğru bilginin kamuoyuna yayılmasında medya meslek örgütlerinin önemini de artıyor. Demokrasilerde 4. güç olan medyanın denetleme fonksiyonu demokrasimizin olmazsa olmazıdır” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 05 25 Saat 13.33.17 3A8B9283KÜTAHYA VALİSİ IŞIN:
Genel Kurulun protokol konuşmaları bölümünde 15 Temmuz kalkışmasına değinen Kütahya Valisi Musa Işın da şunları söyledi;

“8 yıl aradan sonra sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kütahya kadim medeniyetlere ve sahipliği yapmış bir kenttir. 5.000 bin yıl öncesine dayanan yerleşimlere ev sahipliği yapan bir kettesiniz. Kütahya öncelikle kuruluş şehridir. Osmanlı İmparatorluğu Bilecik’le birlikte Kütahya’da kurulmuştur. Kütahya aynı zamanda kurtuluşun şehridir. Kurtuluş Savaşı’mızın son taarruzu Afyon ile birlikte Kütahya’dan gerçekleşmiştir. Kütahya’mız tarihi, doğal güzellikleriyle ön plana çıkarken, aynı zamanda sanayi ve tarım kentidir.

Bu kısa tanıtımdan sonra, ben de 15 Temmuz gününe dönmek istiyorum. Tarihi kırılma anları vardır. Bu kırılma anlarından biri de 15 Temmuz’dur ve bu geceyi sizlerle birlikte yaşadık. 15 Temmuz’da, Türkiye’yi bölmek isteyenlerin piyonları ortaya çıktı. Ama milletimiz çok büyük bir millettir ve istiklaline aşıktır. Bu millet direndi, ülkesini böldürmedi.
Ağrı’yı tanıtmak için sizlerle birlikteyken, kaderin cilvesine bakın ki darbeye karşı güç birliği yaptık. O geceyi valilikte belikte yaşadık. Allah bir daha o günleri yaşatmasın. Ertesi sabah sizlerle birlikte kamuoyuna yaptığımız ortak açıklamayı bir kez daha okumak istiyorum; 

“Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) mensupları olarak, vatanın güzel parçası Ağrı’ya, mesleğimizin sorunlarını paylaşmak, birliğimizi pekiştirmek ve bağımızı güçlendirmek için yurdun dört bir yanından koşup gelmiş bulunuyoruz.
Gazetecilik mesleğini milletin değerlerinin dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da yaşanılır kılınması adına, tüm zorluklara rağmen mücadelesini sürdüren bizler; büyük bir karar ve inançla, dün geceden itibaren yaşanan darbe girişiminin demokrasimiz adına endişe verici olduğunu ifade ediyor ve şiddetle kınadığımızı belirtiyoruz.
Vatanın her bir rengini, kokusunu ve coğrafyasını temsil eden bizler; Türkiye’nin sorunlarının çözümünün ancak ve ancak demokratik sistem içinde olabileceğini Seçimle gelinen makamlardan seçimle uzaklaşılacağına ve hesabın halka verileceğini, Farklı düşüncelerin zenginlik görülmesini, Bir başkasına hayat hakkı tanımayan yaklaşımların Türkiye’nin gündeminden bir daha gelmemek üzere düşmesi gerektiğini, Güvenlik güçlerinin ancak ve ancak vatanın birliğini korumak maksadı ile kullanılabileceğini, Şanlı Türk Ordusu’nun böylesi, çılgınca, ahmakça girişimlerle lekelenemeyeceğini, Milleti oluşturan unsurların tümüne ve milletin değerlerine karşı tüm girişimleri reddettiğimizi,
Milli iradenin üzerinde başka bir beşeri gücü kabul etmediğimizi haykırıyoruz.

7 federasyonu ve 93 üye cemiyetten 74’ünün, 8. Başkanlar Kurulu için hazır bulunduğu Ağrı’dan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu mensupları olarak diyoruz ki bizler, en zor zamanda, en zor şartlar altında birliğimizi, beraberliğimizi ve kararlılığımızı muhafaza edeceğiz. Dün yaşanan gelişmeler göstermiştir ki; Türkiye’de zemin, darbe zihniyetindekiler için asla eskisi gibi uygun olmayacaktır. Çünkü geçmiş dönemlerde sadece devlet tekelinde olan, günümüzde ise bağımsız ve özgür yayın yapan medya, tüm gücüyle bu tür girişimlerin karşısında duracak ve engellenmesine katkı sağlayacaktır.
Demokrasi adına Türk halkı ve Türk medyası dün gece önemli bir sınav ve bir de şehit vermiştir. Medyamız darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek darbeye geçit vermemiştir. Milletimize bir kez daha geçmiş olsun derken, darbe girişimini ve terörü lanetliyor, başta basın şehidimiz olmak üzere hayatlarını kaybeden demokrasi ve terör şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Sizlerle birlikte yaptığımız bu açıklama, darbeye karşı sivil toplum kuruluşlunca yapılan ilk açıklamaydı. Bu tarihi anı sizlerle birlikte yaşamaktan büyük mutluluk duyduğumu tekrar belirtiyor, Kütahya’dan güzel anılarla ayrılmanızı diliyorum.”

HtgrfesdcKOLAYLI OYBİRLİĞİ İLE YENİDEN SEÇİLDİ
TGK Genel Kurulunda konuşmaların ardından, 2021 – 2024 dönemi Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporları ile bilanço, gelir gider tablosu ile tahmini bütçe de ele alındı. Kongrede okunan raporlar ayrı ayrı oylamaya sunuldu. Raporlar, toplantıya katılan bütün üyelerin oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra seçimlere geçildi.

Genel Kurulda tek liste ile gidilen seçimlerin açık oylama ile yapılması oy birliği ile kabul edildi ve Nuri Kolaylı Genel Başkanlığı’ndaki liste okundu. Üyelerin tamamının oyu ile 2024- 2027 dönemi için seçilen listede şu isimler yer aldı:

Genel Başkan: Nuri Kolaylı

Yönetim Kurulu: Sefa Özdemir, Feridun Fazıl Özsoy, Erdoğan Erişen, Cem Kaytan , Gaye Coşkun, Osman Hakan Kiracı, Mehmet Çelik, Mehmet Ergün, Ergun Ata, Ali Cihangir, Derya Sarılarlı, İdris Taş, Ali Filizkan, Ercan Atay, Osman Koca, Atilla Durak, Ersen Küçük, Vahap Güner.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Abdullah Alpağ, İhsan Uluözlü, Osman Nuri Boyacı, Cengiz Selci, Müjdat Çetin, Ümit Özmen, Deniz Başlı, Nihat Mazmanoğlu.

Denetleme Kurulu: Arif Kurt, Halis Olcay, Seda Köktener.

Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Bilal Bölükbaşı, Hande Nur Uysal, İlyas Bayraktar.

TGK Onur Başkanı: Nazmi Bilgin.
TGK Onur Kurulu Üyeleri: Ali Er, Erkan Sağlam, Osman Baykuş, Ahmet Duran Yenigün, İhsan Tunçoğlu, Sezer Küçükkurt, Alpaslan Düzgün, Kürşat Tuncel, Şevket Erzen, Aytekin Polatel, Mehmet Emin Turpçu, T. Fikret Sönmez, Bekir Bayram, Metin Kaya, Tahir Gülebak  , Cengiz Demirel, Muhittin Karahan, Vahap Şehitoğlu, Emrullah Özbey, Mustafa Bayrak, Zeki Alkan, Okan Sarıkaya, Zeki Dışkaya.

TGK Basın Etik Kurulu Başkanı: Sezai Ballı
TGK Basın Etik Kurulu üyeleri: Aydın Besen, Hüsnü Acar, Orhan Karagöl, Aydın Deniz, Mert Minisker, Serkan Göktürk, Ayhan Polat, Murat Atay, Sezai Köprülü, Cihan Okur, Mustafa Baş, Yargıç Harmankaya, Hafize Akıncı, Mustafa Emen, Yaşar Karatay, Hüseyin Atılgan.

TGK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı: Mustafa Arslan
TGK Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri: Aleattin Aslan, Emrah Yıldırım, Mahmut Arda, Aslan Deveboynu, Güngör Yavuzarslan, Mesut Fidançiçek, Barış Yalçınkaya, Fatih Sevinç, Murat Okutmuş, Birol Bebek, Hüseyin Oğuz, Nihal Karaman, Diyap Atar, İhsan Özdemir, Ömer Faruk Demirok, Elif Şentürk, Levent Silistre, Ramazan Demir, Emine Ballı, M. Erkan Yılmaz, Şeref Yaşar.

Öte yandan, kongrede yapılan oylama ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğüne Mevlüt Yeni, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Koordinatörlük görevine de Sinan Tunç oybirliği ile seçildi.

Kaynak: Haber Merkezi