Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Hekimi Dr.Ebrar Bakır, sıcak havalarda önemler alınması konusunda uyarılarda bulundu.
Bakır, yaptığı açıklamada, artan ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarda gerekli önlemler alınmadığında ölüme kadar varabilecek durumların yaşanabileceğini belirtti.
Vücudun uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalmasıyla vücut ısısının aşırı yükselebildiğini ve sıcak çarpmasının meydana gelebildiğini ifade eden Bakır, şunları kaydetti:
“Özellikle 65 yaş üstü kişiler 5 yaş altı çocuklar, kalp damar hastalığı, diyabet, tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar ve akciğer hastalığı olanlar etkilenen sıcak çarpmasının belirtileri arasında bulantı, kusma, baş ağrısı, baş içinse kızarıklık, soluk alıp vermede zorlanma ve daha ciddi durumlarda kramplar, çevreyi tanıyamama, halüsinasyonlarla kuma görülebilmektedir. Bu durumdan korunmak için özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saat 10 ile 16 arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı, dışarı çıkılmasının zorunlu olduğu durumlarda bol ve açık renkli giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu faktörü yüksek güneş kremleri kullanılmalıdır.
Bakır, yaz aylarında yağlı besinlerin ve kızartmalardan kaçınılması, sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Tıka basa yemek yemekten kaçınılmasının önemli olduğunu aktaran Bakır, “Sağlıklı kişiler günde en az iki, iki buçuk litre su içmeli, şeker, alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Egzersiz için, güneş ışınlarının daha az olduğu, sabah ve akşam vakitleri tercih edilmelidir. İlaçlar da 25 santigrat derecenin altında ve buzdolabında saklanmalıdır. Sıcak çarpmasına maruz kalan kişiler ise serin bir yere alınmalı, ayakları yükseğe kaldırılmalı baş, koltuk altı, kasık gibi bölgelere soğuk uygulama yapılarak vücut sıcaklığı düşürülmeye çalışılmalıdır. Gerektiğinde de tıbbi yardım alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
SICAK HAVALARDA SERİNLETEN TAVSİYELER (video)
Bunlar da ilginizi çekebilir