OSMANİYE'DE 18 MAYIS 2024 CUMARTESİ GÜNÜ VEFAT EDENLER OSMANİYE'DE 18 MAYIS 2024 CUMARTESİ GÜNÜ VEFAT EDENLER

Gelecek Partisi Osmaniye İl Başkanı Mustafa Saygılı, partisinin savunma politikaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Terör tehdidi ve Doğu Akdenizde yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin savunma kabiliyetinin arttırmasının yerinde bir karar olduğunu belirten Saygılı, bu konudaki düşüncelerini açıkladı. 
Gelecek Partisi Osmaniye İl Başkanı Mustafa Saygılı, Türkiye'nin jeopolitik konum olarak çok kritik bir bölgede yer aldığını ifade ederek Irak’ta ve Suriye’de meydana gelen gelişmeler, son zamanlarda Doğu Akdeniz’de ortaya çıkan gerilimler, Türkiye’nin savunma kabiliyetini arttırmasının ne derece önemli olduğunu göstermiştir dedi. Saygılı; "Özellikle 2012 yılında Suriye rejim güçlerinin Türk F-4 uçağını düşürmesi ayrıca Suriye’den atılan füze ve roketlerin Kilis ve Hatay’da ölümlere yol açması sonucunda hava savunma sistemlerine sahip olma, Türkiye açısından olmazsa olmaz noktasına gelmiştir. Bu nedenle Türkiye sistem ihtiyacını karşılama, teknoloji transferi ile de kendi milli hava savunma sistemlerini geliştirme yollarını aramaya başlamıştır. Öncelikle ABD’den teknoloji transferi şartı ile Patriot hava savunma sistemi alma teşebbüsünde bulunulmuş ve müttefikimiz ABD bu sistemi satmayı kabul etse de teknoloji transferine yanaşmamıştır. Dolayısıyla ABD’nin Türkiye’ye Patriot hava savunma sistemini satmıyor söylemleri gerçeği yansıtmamaktadır" dedi. 
S-400 Hava savunma sistemleriyle ilgili bazı tarihsel hatırlatmalar yapan Saygılı; "Türkiye, bazı siyasi gelişmelerin de rol oynaması nedeniyle Rusya Federasyonu’ndan S-400 alma girişiminde bulunmuştur. Türkiye’nin S-400 alma niyetinin ortaya çıkması ile birlikte yine NATO ve ABD’den baskılar gelmeye başlamıştır. Bu sefer ise S-400’ün hem NATO sistemine uymayacağı hem de F-35 savaş uçaklarının bilgilerini S-400 kanalıyla Ruslara aktarılabileceği iddiaları gündem konusu olmuştur. Ayrıca ABD Savunma Bakanı Vekili Shanahan tarafından Milli Savunma Bakanı Akar'a Haziran 2019’da bir mektup gönderilmiş bu mektupta; S-400 alınması durumunda "Amerikan Kongresi'nde iki partinin de Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarını uygulamak konusunda kararlı olduğu, Türkiye’nin ABD ve NATO ile ilişkilerinin zarar göreceği, F-35 programından 31 Temmuz 2019 tarihine kadar çıkarılacağı, Arizona ve Florida’da F-35 eğitimi gören Türk pilotlarının eğitimlerinin sonlandırılacağı, F-35 için parça üreten Türk firmalarına bundan sonra iş verilmeyeceği" vurgulanarak Türkiye uyarılmıştır. Bu uyarılara rağmen Türkiye S-400 alımına karar vermiş ve Rusya Federasyonu ile kısmi teknoloji transferi şartıyla biri opsiyonlu olmak üzere 2,5 milyar dolara iki sistem için anlaşmaya varmıştır. Bu anlaşma gereğince 1. sistem 12 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye’ye gelmeye başlamıştır. S-400’ün 1. sisteminin Türkiye’ye tamamen intikali ile beraber sistemin Nisan 2020’de aktif hale getirileceği ilan edilmiştir. Ancak Nisan ayı geldiğinde yetkililer küresel salgın nedeniyle sistemin aktif hale getirilmesinin geçici olarak iptal edildiğini belirtmişlerdir. Bununla birlikte S-400 sistemi Ekim ayında Sinop’a götürülerek test atışları yapılmıştır. Test atışlarının yapıldığını da Cumhurbaşkanı Erdoğan teyit etmiştir. Bu gelişmelere rağmen S-400 aktif halde değildir. Ne zaman aktif hale getirileceği hususunda da hiçbir bilgi verilmemektedir. Üstelik ikinci sistemin alımıyla ilgili de herhangi bir girişimde bulunulmamaktadır. Burada önemli bir nokta da, Türkiye NATO üyesi olmasına rağmen S-400 sisteminin NATO sistemine entegre edilememe meselesidir. İkinci önemli nokta da, S-400’ün veri deposunda acaba Rusya, İran, Irak, Suriye, İsrail, Mısır gibi NATO dışı ülkelerin elindeki uçak ve füzelere ilişkin bilgiler de var mıdır? Eğer bu bilgiler var ise hangisinin dost, hangisinin düşman olarak tanımlanacağı kararı yani Sistemin IFF kodlarına ekleme veya düzeltme yapma yetkisi Türkiye’ye verilecek midir?" sorusunu yöneltti. 
Saygılı, S-400 sistemlerinin zaten gerilimli olan Türk- ABD ilişkilerini daha da gerdiğini belirterek; "Türkiye’ye satışı yapılan 8 adet uçağa el konularak, Türkiye’nin ödediği 1,4 milyar doların akıbeti muallakta kalmış, Türk firmalarının proje süresince kazanacakları yaklaşık 12 milyar dolar gelir ve bu proje sayesinde elde ettiği itibar kaybedilmiştir. Üretim döneminde elde edecekleri kabiliyetlerden yoksun kalmalarının yanında en önemlisi de Hava Kuvvetlerimizin bazı ülkelere karşı temin edeceği üstünlüğün kaybedilmesine sebebiyet vermiştir. İktidar tarafından S-400 alımıyla ilgili halen cevaplanması beklenen sorular bulunmaktadır: Nitekim 2013 tarihli ihalede neden S-400 tercih edilmemiştir? Bununla birlikte tam teknoloji transferi şartı istenirken, neden kısmi teknoloji transferi şartı ile sistem satın alınmıştır? Üstelik aldığımız tek sistem için kısmi teknoloji şartı da gündemde değildir. Ancak ikinci sistemi aldığımızda kısmi teknoloji transferi mümkün olabilecektir. Mademki teknoloji transferi yapılmayacaktı; neden ABD ve AB ülkeleri ile ilişkileri bozmadan, F-35 gibi önemli bir projeden dışlanmadan Patriot hava savunma sistemini almadık? Şu an Türkiye’nin daha güvenli hava savunması için ihtiyaç duyulan S-400 sistem sayısı en az dörttür. Elimizdeki bir sistemle ancak kısmi hava savunması sağlanmaktadır. Mademki ABD’ye rest çekildi neden ikinci sistem hala Türkiye’ye getirilmemektedir? S-400 alımı neden F-35 alımı ile aynı döneme denk getirilmiştir, F-35’ler alındıktan sonra S-400’lerin alımı yapılamaz mıydı? ABD seçimlerinden önce S-400’ler belirli yerlerde aktif hale getirilseydi ABD’ye karşı pazarlık gücümüz artmaz mıydı? S-400’ü satın alma kararı alınırken, fayda-zarar analizi yapılmış mıydı? ABD’nin yaptırımları öngörülüp yaptırımlara karşı neler yapılacağı planlanmış mıydı? Gibi sorular hala muallaktadır. Bununla birlikte Hükûmetin ABD’ye S-400 sistemini aktive etmeden ambarda tutma teklifine ve hala ikinci sistemi alamamasına bakılırsa, S-400 sisteminin alımında yeterince düşünülmediği ve müzakere edilmediği anlaşılmaktadır." açıklamasını yaptı.
Gelecek Partisi Osmaniye İl Başkanlığı

Editör: Haber Merkezi