70 yaşındaki Kıbrıs gazisi'nden duygulandıran sözler 70 yaşındaki Kıbrıs gazisi'nden duygulandıran sözler

Bir süredir sağlık sorunları yaşayan usta sanatçı Genco Erkal (86) hayatını kaybetti. Ölümünün ardından sosyal medya hesabından Nazım Hikmet'in şiiri olan 'Hoşça kalın dostlarım'' dizeleri paylaşıldı.

GENCO ERKAL KİMDİR?
Genco Erkal 28 Mart 1938'de İstanbul'da doğdu. Deniz Subayı Reşat Erkal ve moda tasarımıcısı Nebahat Erkal'ın (Şerbetçi) oğlu olarak dünyaya gelen Genco Erkal Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda yatılı okumasının ardınan orta öğrenimini Robert Koleji'nde tamamladı. Usta oyuncu lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nde tamamladı.

Genco Erkal'ın tiyatroya olan ilgisi küçük yaşlardan itibaren başladı. Robert Koleji'ndeki günlerinde tiyatro ile yakından ilgilendi. Ailesinin tiyatro ile ilgilenmesini istememesi sebebiyle lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Ancak bu süreçte de Genco Erkal amatör olarak tiyatro ile ilgisi hiç kesmedi. 1957 yılında amatör oyuncu olarak Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yeraldı.

Muhsin Ertuğrul'un davetiyle ilk profesyonel oyununda rol aldı. Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenen Çöl Faresi oyununda aldığı rol Genco Erkal'ın profesyonel olarak tiyatroya başladığı gün olarak anılmaktadır.

Oyunculuk kariyerine Kenter Tiyatrosu'nda devam ettikten sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda ve Ankara'da askerlik yaparken temas ettiği Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti.

İlk tiyatro ödülünü 1963'te Arena Tiyatrosu'nda sahnelenen Aslan Asker Şvayk oyununda Şvayk rolü ile aldı. Ülkemizde verilen tek tiyatro ödülü İlhan İskender Ödülü'nü kazanmasının ardından Genco Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda Keşanlı Ali Destanı'nı yönetti.
 

Muhabir: Sedat Kaan ERAT