Osmaniye Belediyesinin alt yapı çalışmalarında tarihi “Yerebatan Sarnıcı” bulunduğu belirtildi.
Belediye Başkanı İbrahim Çenet’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kent merkezinde alt yapı çalışmaları esnasında Roma Dönemine ait olduğu düşünülen “Yerebatan Sarnıcı” bulunduğunu paylaştı.
Osmaniye halkı, belediye çalışmaları esnasında bulunan “Yerebatan Sarnıcı” hakkında detalı bilgi için yetkililerden açıklama bekliyor.
YERALTI SARNICI NEDİ?
Yeraltı sarnıçları, insanlığın tarih boyunca su temini ve depolama ihtiyacını karşılamak için kullanılan önemli teknik yapılar arasında yer alır.
Roma İmparatorluğu'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na kadar birçok medeniyet tarafından suyun depolanması ve kullanılabilirliğini sağlamak için inşa edilen su depolama sistemleri, hem tarihsel hem de mühendislik açısından, su kaynaklarının korunması ve kurak dönemlerde su ihtiyacının karşılanması için büyük öneme sahipti. Bu nedenle, bu yapılar için suyun temiz kalması, sızıntıların önlenmesi ve suya dayanıklı olmaları kritik bir konuydu.
Bu bağlamda, İstanbul'un büyüleyici tarihi eserlerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı, hem tarihsel işlevlerin fiziki yapısı ile hem de yer altı yapılarında su yalıtımının önemini göstermesi ile etkileyici bir örnektir.
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 526-527 senelerinde yaptırılmıştır. Kayalık bir zemine oturan, tuğladan inşa edilmiş, 138 x 64,6 m ölçülerinde dikdörtgen planlı, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip bir yapıdır. Üzerindeki tuğla örgülü tonozu taşıyan 336 sütun vardır ve bu sütunların binayı ayakta tutabilmeleri için suya karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle sarnıç, yapılardaki su yalıtımının gerekliliğini vurgulayan tarihi belge niteliğindedir.