Osmaniye’de evlerin önünde veya damlarında yapılan özel haymalardan aşağı süzülen rengarenk üzüm salkımları görsel şölen sunuyor.
Vazgeçilmez lezzetlerinden üzüm, Osmaniye’de de büyük bir özenle yetiştiriliyor. 
Lezzetiyle damaklara, sarı ve siyah görünümüyle gözlere hitap eden üzüm, Osmaniye sıcağına asmaları süslüyor.
Sezonunda Osmaniye halkına yetecek kadar üretilen üzümler, yemek ve çay sonrasında sofralarla buluşuyor. 

ÜZÜMÜN FAYDALARI 
Üzüm, yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklığı güçlendiren bir meyvedir. Aynı zamanda üzüm diyabeti kontrol eder, kalp sağlığını destekler, gözlere iyi gelir, kaliteli bir uyku sağlar, hafızayı güçlendirir, hazımsızlığı giderir, antikanser etki sunar ve kemikleri güçlendirir.

Antioksidan zengini bir meyve olan üzümün faydaları genel olarak şöyledir:
•    Bağışıklığı güçlendirir
•    Kan şekerini düzenler, diyabeti kontrol eder
•    Kalp sağlığını destekler
•    Göz sağlığına iyi gelir
•    Kaliteli bir uyku sağlar
•    Hafızayı, dikkati ve ruh halini iyileştirir
•    Hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelir
•    Yaşlanma belirtilerini geciktirebilir
•    Antikanser bir etki sunabilir
•    Vücudun su ihtiyacına destek olur
•    Kemikleri güçlendirir
•    Bakteri ve mantarlara karşı koruyucudur
•    Vücuttaki inflamasyonu azaltabilir

Antioksidan sayesinde bağışıklığı güçlendirir
Yüksek antioksidan içeriğiyle öne çıkan üzüm, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Yaz mevsiminde düzenli olarak üzüm tüketerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Kan şekerini düzenler, diyabeti kontrol eder
Özünde şekerli bir meyve olan üzüm, dozunda tüketildiğinde özellikle tip 2 diyabetli hastaların kan şekerini düzenleyici bir etki yapabilir.

Whatsapp Görsel 2024 08 04 Saat 09.42.50 498A6E31Kalp sağlığını destekler
Üzümde yer alan resveratrol bileşiği antioksidan ve antiinflamatuar özellikler barındırdığı için kalp sağlığını destekler ve kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.

Geçirdiği kaza sonrasında kaldırıldığı hastanede 11 günlük yaşam mücadelesini kaybetti Geçirdiği kaza sonrasında kaldırıldığı hastanede 11 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Göz sağlığına iyi gelir
Üzümün içinde bulunan lutein ve zeaksantin isimli iki pigment göz sağlığını koruyucu etki yapmasıyla bilinir. Göz sağlığını koruyan üzüm bu sayede makula dejenerasyonu ve katarakt riskini de azaltabilir.

Kaliteli bir uyku sağlar
Özellikle üzümün kabuğu, uyku kalitesini artıran bir hormon olan doğal bir melatonin kaynağıdır. Üzüm tüketerek melatonin hormonu üretimini teşvik edebilir ve kaliteli bir uykuya destek olabilirsiniz.

Hafızayı güçlendirir
Üzümde yer alan resveratrol isimli bileşiğin beyinde iltihabı azalttığı düşünülür. Bu etki, olası hafıza kayıplarını önleyebileceği gibi ruh hali üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir.

Hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelir
İçindeki su ve lif miktarı yüksek olan muz, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının başında gelen hem hazımsızlık hem de kabızlığı giderme noktasına fayda sağlar.

Whatsapp Görsel 2024 08 04 Saat 09.42.51 63C87A63Antikanser bir etki sunabilir
Antioksidan zengini olan üzüm, hücrelere zarar verebilecek ve kansere yol açabilecek moleküller olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı eder ve oksidatif stresin azalmasına destek olur. Üzüm ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltıp kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek kansere karşı koruma sağlayabilen resveratrol adı verilen antioksidanı da bünyesinde barındırır.

Vücudun su ihtiyacına destek olur
Üzüm zengin bir su kaynağıdır. Yüksek miktarda su bulunan üzüm aynı zamanda vücudun su ihtiyacını karşılamasına destek olarak dehidrasyon riskine karşı da potansiyel bir güçtür.

Kemikleri güçlendirir
Kemik özellikle kemik sağlığını korumaya yardım eden mineraller olan potasyum ve magnezyum içerir. Bunlarla birlikte üzümün içinde K vitamini ve kalsiyum da bulunur. Tüm bunların ışığında üzümün kemik sağlığını desteklediği değerlendirilir.

Muhabir: Ümit KAHRIMAN