TEMUD Osmaniye İl Başkanı Ahmet Bülbül’ün öncülüğünde gerçekleştirilen törene, çok sayıda emekli uzman çavuş katılarak anlamlı günde bir araya geldi. Bülbül, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başlanan törende yaptığı açıklamada, uzman çavuşların Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) kritik görevlerde gösterdikleri fedakârlığa ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusundaki taleplere vurgu yaptı.
“Vatan Savunmasında En Önde Olanlar Uzman Çavuşlardır”
Ahmet Bülbül, Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği olarak, 3269 sayılı kanuna tabi uzman çavuşların özlük haklarının düzeltilmesi için bir yıldır yoğun çaba harcadıklarını belirtti. TSK’de görev yapmış emekli uzman çavuşlardan oluşan derneğin, üyelerinin sosyal, kültürel ve hukuki sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Bülbül, "Uzman çavuşlarımız, vatan savunmasında her zaman en ön safta yer almakta. Şehit ve gazi oranının en yüksek olduğu camia biziz" dedi.
Uzman çavuşların, görevlerini noter onaylı sözleşmeyle sürdürüyor olmasının gereksiz bir prosedür olduğunu vurgulayan Bülbül, "Bizim sözleşmemiz, yüreğimizdeki vatan sevgisi. Kahraman Türk milleti, çocuklarını vatan uğruna canını vermeye hazır bir şekilde yetiştiriyor" diyerek sözleşme uygulamasına gerek kalmadan uzman çavuşlara hak ettikleri güvencenin verilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Uzman Çavuşların Özlük Hakları Eksik ve Düzenlenmeli”
Bülbül, konuşmasında uzman çavuşların en büyük sorunlarından birinin özlük haklarındaki eksiklikler olduğunu belirtti. Halen TSK bünyesinde 200 bin uzman çavuşun görev yaptığını, 60 bin emekli uzman çavuşun bulunduğunu ve 120 bin kişinin ise meslek değiştirmek zorunda kaldığını ifade eden Bülbül, uzman çavuşların sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Örneğin, uzman çavuşların çalışma, izin, sicil, nöbet ve sağlık yönetmeliklerinin bulunmadığına dikkat çekti. “Tecrübesi yüksek uzman çavuşlar ile yeni başlayanlar aynı özlük haklarına sahip. Bu durum, kıdemi olan personelin özlük haklarının göz ardı edilmesine neden oluyor,” şeklinde konuştu.
“Uzman Çavuşların Sağlık ve Emeklilik Hakları Düzenlenmeli”
TSK bünyesinde çalışan uzman çavuşların, sağlık nedeniyle görev yapamaz hale gelmeleri durumunda büyük mağduriyet yaşadığını ifade eden Bülbül, "Uzman çavuşlar, uzun süreli bir sağlık sorunu yaşadıklarında sözleşmeleri feshediliyor. Ayrıca, TSK tarafından ‘adi malul’ olarak emekli edilen uzman çavuşlarımız, tanımdaki ‘adi’ ifadesinden dolayı mağduriyet yaşamaktadır. Bu tanımın, ‘sağlık malulü’ olarak değiştirilmesi gerekiyor," dedi.
Ayrıca doğuda görev yapan uzman çavuşların ailelerinden uzun süre ayrı kaldıklarına da dikkat çeken Bülbül, geçici görevlerin “şark hizmeti” kapsamında sayılmadığını belirtti. Uzman çavuşların, ordu personeli olmalarına rağmen ordu evlerinden ve askeri kamplardan yeterince yararlanamadıklarını da sözlerine ekledi.
Emekli uzman çavuşların, düşük maaş oranları ve ek tazminatların yetersizliği nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Bülbül, “Emeklilik maaş oranımız oldukça düşük. Bugün emekli olan birçok uzman çavuş, geçimini sağlamak için ek iş yapmak zorunda kalıyor. Bu meslek grubu için de diğer kamu personeline sağlanan görev tazminatının verilmesi şart,” diye konuştu.
3600 Ek Gösterge Talebi
Uzman çavuşların, 3600 ek gösterge hakkından da yararlanması gerektiğini belirten Bülbül, “Ek gösterge, görev yapan ve emekli tüm uzman çavuşlarımız için büyük bir önem taşıyor. Görev bilinciyle vatan savunması yapan bu kahramanların, hak ettikleri değerin gösterilmesini bekliyoruz” dedi. Bülbül, uzman çavuşların taleplerinin siyaset üstü olduğunu ve başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililerin bu talepleri dikkate almalarını beklediklerini ifade etti.