Açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Osmaniye Merkez İlçe Başkanı Ahmet Salgut, Osmaniye Tabip Odası Başkanı Cuma Korkmaz, önceki dönem CHP Osmaniye İl Başkanları Mehmet Aşık ve Şükret Çaylı'nın yanı sıra sendika üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı.
Osman Türk, konuşmasında sendikalarının yıllardır sürdürdüğü mücadeleyi ve çalışanların karşı karşıya kaldığı zorlukları vurguladı. Adalet taleplerini Türkiye genelinde yükselttiklerini belirten Türk, “Adana’dan İstanbul’a, İzmir’den Sivas’a, Osmaniye’den Tekirdağ’a kadar her noktada gelir adaleti, vergi adaleti, emeklilik hakkı ve genel anlamda ülkemizde adalet talep ediyoruz. Adalet istiyoruz!” ifadelerini kullandı.
Türk, DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası’nın Temmuz 2024’te Çalışma Bakanlığı tarafından işkolu barajının altında bırakılmak istendiğini, ancak mahkeme kararıyla bu engeli aştıklarını dile getirdi. Sendikal faaliyetlerin suç olmadığını ifade eden Türk, “Haklı olduğumuzu yargı önünde ispatladık. Bizler, haksızlıklara karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz,” dedi.
Ancak aynı gün, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un “gizli tanık” ifadeleriyle haksız bir şekilde gözaltına alındığını belirten Türk, “Remzi ve Kemal başkanlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz,” dedi.
Türk, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasında yaşanacak emekli aylığı farkına dikkat çekti. Yüksek enflasyon ve güncelleme katsayısı yöntemindeki karışıklık nedeniyle aynı şartlarda emekli olanların aylıkları arasında ciddi farklar oluşacağını belirtti.
“Bu adaletsizlik, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının iş yükünü artıracak ve sunduğumuz hizmetin niteliğini düşürecektir,” diyen Türk, bu sorunun bir yasa değişikliğiyle çözülebileceğini ifade etti. DİSK’in bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TBMM’ye taleplerini ilettiğini hatırlattı.
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını yoksullaştırdığını belirten Türk, adaletsiz vergi sistemiyle çalışanların alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü vurguladı.
“Tasarruf tedbirleri adı altında mesai ücretlerimizi ödemeyen yöneticilere sesleniyoruz: Kanunlara aykırı işlemleri kabul etmeyeceğiz,” dedi. Sendikanın bu hukuksuzlukları takip ettiğini ve gereğini yapacağını ekledi.
Türk, Temmuz 2024’te işkolu barajının altında bırakılmaya çalışılan sendikanın, mahkeme kararıyla toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili hale geldiğini ifade etti.
Ancak bazı işyerlerinde Bakanlığın yetkiyi başka sendikalara vermesinin hukuksuz olduğunu belirtti. “Yetkiyi işçilerden değil, Bakanlıktan alan sendikaların talepleri işçilerin değil, Bakanlığın talepleridir,” diyen Türk, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının haklarına sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Son olarak, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini sıralayan Türk, şunları vurguladı:
Haftalık 40 saatlik çalışma hakkının tanınması, Tayin ve becayiş hakkının kalıcı şekilde düzenlenmesi, KHK’lı ve İŞKUR’lu işçi ayrımının kaldırılması, Görev tanımlarının netleştirilmesi, İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret ve enflasyonun üzerinde zam oranları.
Bu taleplerin gerçekleşmesi için sendikanın büyütülmesi gerektiğini ifade eden Türk, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını DİSK/Dev Sağlık-İş’e üye olmaya çağırdı.
Osman Türk, konuşmasını, “Adalet için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz,” sözleriyle sonlandırdı.