Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde, 1960'lı yıllarda Amerikalı bir şirket tarafından yapılan petrol aramalarının ardından kapatılan kuyular, bugün yeniden köylülerin umudu oldu. Yıllar önce “Burada petrol yok” denilerek kapatılan kuyular, bir Türk şirketi tarafından başlatılan yeni çalışmalarla tekrar gündeme geldi. Köylüler, topraklarından petrol çıkması umuduyla heyecanla bekliyor.

1962-1965 yılları arasında Amerikalı bir şirket tarafından Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde yapılan sondaj çalışmaları sonucunda, köyün çeşitli noktalarında petrol kuyuları açılmıştı. Ancak, iddialara göre petrol bulunmasına rağmen, şirket “Yetersiz petrol” diyerek kuyuları kapatmıştı. Benzer şekilde, Adana’nın Ceyhan ilçesindeki kuyular da aynı şirket tarafından kapatılmış ancak yıllar sonra yapılan çalışmalarla Çukurova-1 ve Çukurova-2 kuyularında 1 milyar dolar değerinde petrol rezervi bulunmuştu. Bu keşfin ardından Kadirli’de de kapatılan kuyular ve çevresinde yeni arama çalışmaları başlatıldı.

A W276732 01

Çınar köyünde yaşayan ve Amerikalıların 1960’lı yıllarda köylerinde petrol aradıklarına tanık olan Yusuf Kenan Oflaz, o yılları şöyle anlattı: “Amerikalılar köyümüzde sondaj yaptılar. Çok uğraştılar, dev kepçeler ve makineler getirdiler. 400 metre derinliğe indiler, sonunda burada su var dediler ve kuyuyu kapattılar. Ama kuyu hala petrol kokuyor. Şimdi Türk şirketleri yeniden arama başlatmış, inşallah bu sefer petrol bulunur.”

Amerikalıların köyde petrol aradığı yıllarda 20’li yaşlarında olan Cennet Oflaz ise, o dönemde yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Amerikalılar geldiğinde kardeşim Mehmet küçüktü ve onları çok severdi. Amerikalılar da Mehmet’i çok sever, kucaklarında gezdirirlerdi. Ona 'Mehmet, mazot çok, su yok' derlerdi. Sonra gittiler. Şimdi köyümüzde tekrar petrol aranıyor, inşallah bu sefer bulunur.”

OSMANİYE BELEDİYE BAŞKANI ÇENET SAĞLIK İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ OSMANİYE BELEDİYE BAŞKANI ÇENET SAĞLIK İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ

Kadirli’nin Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde başlayan yeni arama çalışmaları, köylülerin yıllar sonra yeniden umutlanmasına yol açtı. Köylüler, topraklarından petrol çıkmasıyla hayatlarının değişeceği günleri heyecanla beklerken, yapılan çalışmaların sonucu büyük merakla bekleniyor.

Kaynak: İHA